- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Výstavy Watches and Wonders – Rolex – novinky s korunkou
Výstavy

Watches and Wonders – Rolex – novinky s korunkou

Všechno je tak, jak jste očekávali – kromě trojice dámských kusů je vlastně vše tak jak bylo a zároveň je všechno trochu jinak. Pro značku s korunkou typické. Stejně jako fakt, že neopomenula své slavné modely. Letos je hlavní hvězdou 60. výročí modelu Daytona.

Tudíž začneme právě jí, i když už některé informace najdete v našem obecném přehledu z výstavy Watches and Wonders. I o dalším modelu jsme se zmínili v části věnované sportovním časomírám.

Ovšem v tomto textu chceme představit všechny zásadní novinky s korunkou, tedy celkem 9 modelů. Jak jsme řekli, začínáme od kusu Oyster Perpetual Cosmograph Daytona. Co u něj zůstává stejné, a co se změnilo? To základní, jak jsme již řekli, se u Rolexu nemění – vzhled modelu, průměr pouzdra 40 mm atd. A které změny rozpoznáte? Větší je kontrast sčítačů a jejich okruží i samotného číselníku, stejně jako keramické lunety Cerachrom lemovaného jemným rámečkem v oceli, u zlatých verzí je luneta zlatá. Nám se zamlouvá ta ze žlutého z drahého kovu. Nechybí ani verze v platině.

Nyní to zásadní, alespoň pro nás: od roku 2000, tedy za posledních 23 let, Oyster Perpetual Cosmograph Daytona nezměnil kalibr. Nyní se to stalo, byť se jedná „jen“ o vývojový stupeň kalibru 4130. Nicméně nový strojek 4132 svým způsobem dokáže nabídnout víc (myšleno rezervu chodu 72 hodin) s méně (myšleno komponenty). A teď to nejpřekvapivější – platinová verze pt950 odrývá přes prosklené dýnko právě onen nový strojek. Někteří se křižují, takové novoty, my tleskáme.

Barvičky, barvičky a zase barvičky. A když už je o nich řeč, pak u pánských modelů vládne zelená. Oyster Perpetual Sky-Dweller totiž ve svém ocelovém pouzdře o průměru 42 mm kromě tradičního například černého číselníku nabídne i dva nové – mátově zelený (dosud určený jen pro Datejust) a modro-zelený. Další novinka – poprvé je tento kus i v bílém zlatě, a to ve verzi v kombinaci s pryžovým tahem. Do třetice: kalibr je inovován, a tak calibre 9002 (navazující na předchozí 9001) používá krok Chronergy a poskytuje 72 hodin rezervy chodu. Co je na místě také připomenout, je fakt, že se jedná o roční kalendář Saros, tedy že umí rozlišit 30 a 31 dnů v měsíci, ale neporadí si jednou za rok s únorem. Měsíce (podle čísla) označuje červená ploška mezi indexy a lunetou. Datum je tradičně pod zvětšovacím sklíčkem, tedy „kyklopovým okem“. Ve středu číselníku pak otočné okruží míří číslovkou GMT na červenou rysku.

Oyster Perpetual Explorer 40 také má co oslavovat, na co navazovat – v roce 1953 byly představeny poprvé a jsou synonymem pro preciznost, odolnost, spolehlivost a jednoduchost čtení času. Před dvěma roky Explorer s průměrem pouzdra 39 mm zmizel z nabídky a teď má dvojici rozměrů: 40 mm a původních 36 mm. Stěhování názvu kusu z pozice 6 na pozici 12 asi nebudeme nějak zdůrazňovat, stejně jako fakt, že kalibr 3230 zůstává na svém místě, tedy s rezervou chodu 70 hodin.

Oyster Perpetual GMT-Master II má dvě novinky. Jednak jde o verzi stylu Rolesor (Oystersteel + žluté zlato) a další je kompletně ve žlutém zlatu s lunetou Cerachrom, a to buď v černém nebo šedém odstínu (poprvé). Sudé číslovky hovoří o hodinách v druhé časové zóně a konkrétní čas říká čtvrtá centrální ručka s hrotem. Pod číselníkem je kalibr 3285. Stejně jako zmíněné novinky pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h, má rezervu chodu a garantovanou přesnost chodu +2/-2 s za 24 hodin, jako ostatně celá produkce Rolexu.

Všichni jsme tak zvyklí na to, že vedle zlata jsou hodinky s korunkou především z oceli Oystersteel. Tudíž zaskočí, že Oyster Perpetual Yacht-Master 42 je poprvé v historii z titanové slitiny RLX, (první Yacht-Master je z roku 1992 a bezprostřední předchůdce novinky, samozřejmě v oceli, je z roku 2019). Proti běžnému titanu třídy 5 je slitina RLX tvrdší, hůře se tedy opracovává, ale z druhé strany je odolnější vůči poškození. Co u modelu přetrvává, je obousměrně otočná luneta 60 minut, nyní buď z keramiky Cerachrom nebo drahých kovů. Voděodolnost kusu dosahuje 100 m. Použitý strojek je caliber 3235 (uveden na scénu roku 2015), který slouží „jachtaři“ od roku 2019.

Perpetual 1908 samozřejmě svým číslem připomíná rok, kdy zakladatel značky vymyslel její název a zaregistroval ho ve Švýcarsku. Od onoho roku je tu s námi Rolex. Je to vskutku přitažlivé retro s klenutou lunetou s mincovním ozubením po obvodu, s pouzdrem z bílého nebo žlutého zlata o průměru 39 mm a výšce 9,5 mm. Na číselníku bílé nebo černé barvy je trojice arabských číslovek a okruží mimostředné sekundové ručky kalibru 7140, který je letošní novinkou. Jelikož hovoříme o řadě Perpetual, je jasné, že je řeč o automatickém nátahu, zajišťujícím rezervu chodu 66 hodin. Pro nás je nejhezčí kombinací kus v bílém zlatě, ale se žlutým rotorem samonátahu, který nepřehlédnete při pohledu skrze safírové dýnko.

Závěr přehlídky novinek s korunkou patří dámským kusům Oyster Perpetual Day-Date 36. Asi žádnou ženu neurazí kusy s dekorativními kameny. Například sluneční atmosféru Středozemního moře má vyvolat verze ve zlatě Everose a s číselníkem z karneolu. Druhá varianta pak sáhla po populárním avanturínu zeleného odstínu. Třetí verze pak používá další polodrahokam, a to tyrkys. Poslední jmenovaný kus je nabízen v bílém zlatě. Všechny pak jsou s diamanty briliantového brusu jak na lunetě, tak na římských číslovkách hodin. Použitý strojek je calibr 3255 s datumovkou.   

Skládá vaše žena ráda puzzle? Pak jí rozhodně pořiďte Oyster Perpetual Day-Date 36 označovaný jako Puzzle. Skutečně je z nich poskládána většina číselníku. Hodinky jsou opět s pouzdrem z bílého, žlutého či růžového zlata o průměru 36 mm a výšce 12 mm. Emailové puzzle doplňuje na číselníku desítka safírů. Originální je náhrada označení dne v týdnu na pozici 12 a data na pozici 3. Day-Date přišel na scénu v roce 1956 a celkem se v názvu dne v týdnu dosud vystřídalo 26 jazyků. Teď názvy dnů v týdnu nahrazují zřejmě poprvé výrazy jako – láska, štěstí a podobně. Ty doprovázejí symboly jako je srdce a další. Vskutku milé, jen je to trochu složitější na zapamatování, že třeba Love je pondělí. Ale co…

Trojici „rozverných“ kusů uzavírá Oyster Perpetual s průměrem pouzdra 31, 36 a 41 mm s číselníkem (pod ním je kalibr 3230) posetým puntíky pěti barev, které se u Rolexu objevily poprvé v roce 2020.

Z trojice dámských kusů bychom rozhodně sáhli, pokud by peněženka byla bezedná, po kusu Puzzle. Proč, je zjevné. Pokud jde o pánské kusy, my bychom volili Oyster Perpetual Sky-Dweller. Důvod? Vskutku sportovní hodinky, navíc kombinují roční kalendář s GMT.  

Foto: Watches and Wonders Rolex/Ulysse Frechelin   

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...