- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky U-boat: Chiméra dštila oheň
Novinky

U-boat: Chiméra dštila oheň

U-Boat Chimera Geometries
U-Boat Chimera Geometries

Hledání a nalezení dostatečně provokujícího názvu je stejně důležité jako design a technika. Tři prvky, tři zdánlivě rozdílná „těla“ jako měla bájná chiméra z řeckých bájí, která byla z třetiny lev, koza a had, hájící vchod do podzemí. Trojici chimér, hájících vchod do soudobého pekla – velkoměst, nabídla značka U-Boat v řadě Chimera v limitované edici Geometries.

Samotná řada italské značky U-Boat od Italo Fontany nazvaná Chimera je na scéně už od roku 2009. Ještě dnes si vybavuji, s jakou hrdostí nám ji samotný tvůrce designu na Baselworldu představoval. Byla to doba velkých průměrů pouzder, a tomu se italský tvůrce nezpronevěřil ani dnes, což si cením. Zdaleka ne všichni, byť s útlým zápěstím, obdivují průměry klesající až k 34 mm.

To Chimera je z jiného těsta. Je to „stvůra“ o průměru 46 mm z oceli, navíc s lunetou z leštěného wolframu, jednoho z nejtvrdších kovů světa. Model s dvouvrstvým prolamovaným číselníkem na první pohled vyvolává dojem, že jde o chronograf. A to díky dvojici výrazných ovládacích prvků na levé straně pouzdra – korunky s ochranným krytem a tlačítka na pozici 10. Přitom je použit strojek ETA 2824, ovšem doplněný o zobrazení 24hodinového cyklu měření času ve sčítači na pozici 4. Jelikož je strojek zapouzdřen opačně, je průběžné datum na pozici 9 až 10. Volba ovládacích prvků na levé straně pouzdra je zcela na místě, protože jsou masivní a dělají z hodinek skutečnou chiméru.

Výrazný design pouzdra umocňují jak štítek s číslem konkrétních hodinek z limitované edice 300 kusů, tak skleněný průzor na pozici 5, který nechává nahlédnout do strojku. Ještě větší jeho část lze spatřit díky sklíčku v dýnku. Rozhodně zaujme rotor s trojicí trojúhelníkových ramen držících samotnou oscilující hmotu.

Novinkou je trojice barevných variant: modrošedá, zelená a černá. Stejně tak i výrazně gilošovaný číselník, a to prostorově výraznými geometricky, odtud název edice Geometries, čistými liniemi. Číselník tak získal větší hloubku a přitažlivost. A tak tato Chiméra neodradí, ale naopak přiláká, kdo chtějí vstoupit do světa U-Boat.

Foto: U-Boat

U-Boat

Chimera Geometries

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 46 mm, ocel/wolfram

Kalibr: ETA 2824, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 100 m

Edice: 3 x 300 ks

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Robot Albatros
NovinkyVýstavy

Robot na Designbloku „přiletěl“ s Albatrosem

Originalita a spojení hodinářského umění s uměleckým kumštem a jeho osobnostmi je vlastní...

Done Watches Mechanica B03 LE
NovinkyZaujalo nás

Done Watches: Sny nepočkají

O některých lidech se dá říct, že mají životopis jako z románu. V případě...

ZTage Hybrid-Original World
Novinky

ZTage: Savanna, Amazonia…

Možná bude matoucí, když řekneme, že na číselníku této novinky je napsáno...

Trilobe Les Matinaux L'Heure Exquise
Novinky

Trilobe: Hvězdnou cestou

Trilobe: Hvězdnou cestou Je tomu 6 let, co se na scéně objevila...