- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Behrens: Zvykejme si na Číňany
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Značka Behrens a její modely
Značka Behrens a její modely

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila se i ženevské hodinářské soutěže GPHG, ale mohli jsme se s ní seznámit i na loňské pražské výstavě hodinek SEW. Co je podstatné, má na svém kontě dvojici vlastních kalibrů, přičemž druhý z nich je v modelu svého času nejlehčích hodinek světa. Takže, představujeme vám čínskou značku – Behrens.

Firma byla založena v roce 2012 v čínském Shenzhenu a stojí za ní Lin Bingqiang společně se skupinou mladých lidí s podobnými hodinářskými nápady i základní myšlenkou – prezentovat svými vlastními hodinkami jiný způsob vyjádření času. Druhé, co je na místě vysvětlit, je název. Zakladatel ho objasnil takto: „Důvod, proč jsme pojmenovali značku Behrens, je ten, že jsme se odkázali na pana Petera Behrense, což je známý zakladatel moderního průmyslového designu“. V jeho stopách, tedy moderního ztvárnění časomír, také Behrens pokračuje svými modely. Nové přicházely častěji než každý rok. Posuďte sami.

2018 – Modely Star Trek, Navigator,

2019 – Starship, Interstellar Travel a Astronomer,

2020 – Rotary, Apolar,

2021 – Project One,

2022 – Navigraph, kooperace s Konstantinem Chaykinem,

2022/23 – Perigee s vlastním strojkem BM01 (200 ks, 13 500 USD),

2023 – modely 11G a 20G s vlastním strojkem BM02.

Samozřejmě, že by se dalo hovořit o každém z daných kusů, ale my jsme si vybrali čtyři z nich, které nám přišly nejvíce zajímavé. Ať už po designové, nebo technické stránce. 

Project One

Jde o náramkové hodinky s automatickým nátahem na bázi švýcarského kalibru, ovšem s vlastním unikátním mechanickým modulem, kompletně vyvinutým interně, který zobrazí duální čas na Zemi a Marsu.

Jedinečnost modelu spočívá v tom, že čas v „hodinách“ a „minutách“ je zobrazován systémem 4 válců (pro hodiny a minuty pro Zemi a Mars) s integrovaným mechanickým modulem. Ten vyžaduje pro Mars úpravu, protože den na této planetě činí 24:37 h. Tvůrci vše řešili přepočtem převodových poměrů soukolí tak, aby se čas zobrazil ve 24hodinovém schématu. Hodinky také obsahují ukazatel dnů v týdnu na Zemi a Marsu, dále pak datum a 2 glóby napovídají o časových pásmech na Zemi i Marsu. Vše v titanovém pouzdře 42 x 50 mm s výrazně klenutým safírovým sklíčkem.

Behrens X Konstantin Chaykin

Model navazuje na ikonický designový jazyk kolekce „Joker“ od Konstantina Chaykina (narozen 1975, v roce 2003 první hodiny, od roku 2010 člen AHCI). Použity byly dvě velké oči představující hodiny a minuty, takže číselník má hravý výraz tváře, který je velmi působivý.

Behrens dodal hodinkám prvek tradiční čínské kultury inspirovaný „kamenným mlýnkem“, tradičním čínským výrobním nástrojem. Modul vyvinutý pro tyto hodinky představuje jedinečný systém indikace sekund s ručkou obíhající po oválu. Připomíná to starověkého čínského farmáře a jeho mletí obilovin na kamenné desce. Technický základ tvoří strojek SW 200, pouzdro je z titanu o průměru 42 mm.

Perigee, vlastní Calibre BM01

V pouzdře je manufakturní strojek s ručním nátahem BM01, který byl vyvíjen vlastními silami po dobu dvou let. Jedná se o kalibr s 26 kamenovými uloženími fungující na frekvenci 18 000 polokmitů/h a s rezervou chodu 45 hodin. Průměr strojku je 38,6 mm a výška pouzdra včetně safírové kopule 16,8 mm.

Perigee je zcela novou kolekcí s dvojicí unikátních technických řešení – zobrazení hodin pomocí řetězu s rubínovými články a přesný systém Moon Track se zobrazením pohybu Luny, a to za pomoci siderického kalendáře, tedy v cyklu 27,3 dne.

BHR030 20G, vlastní Calibre BM02

Model přináší něco zcela jiného. Proč? „Pokud bychom pokračovali stále dosavadní cestou, hrozilo by, že se staneme příliš předvídatelnými,“ vysvětluje Lin Bingqiang. „Lidé by si mohli říct: tohle je vše, co Behrens dokáže?!“ Proto převážil plán vytvořit nejlehčí mechanické hodinky na světě.

K tomu byl kromě jiného nezbytný zcela nový vlastní strojek všeho s jednou desítkou základních kol a pastorků, proto byly použity pro pouzdro lehké materiály… Výsledek? Hmotnost hodinek bez tahu dosahuje všeho 20 g, přičemž výška pouzdra může být až pouhých 5,2 mm (to v případě pouzdra z uhlíkových vláken). Caliber BM02 má frekvenci 28 800 polokmitů/h a rezervu chodu 38 h.

Dalším specifikem je tvar pouzdra 42 x 38 mm, ve verzi s pouzdrem z titanu č. 5 je výška 5,8 mm. Tato základní verze pak má onu uvedenou hmotnost 20 g. Ale Behrens šel dál a díky použití uhlíkového materiálu (Viton – obchodní značka fluoroelastomerové směsi) je výsledek ještě lepší. Přímo rekordní. V tomto případě mají hodinky bez tahu pouhých 11 g.

A proč onen jejich nepravidelný tvar? Design hodinek vzešel ze starověké čínské historické „psací desky“ zvané „Hu“, používané pro zápis poznámek a objednávek u dvora. Zejména během éry dynastie Tang bylo vyžadováno od úředníků nošení „Hu“ desky na opasku. Jak se říká, trocha historie nikoho nezabije.

Kromě tvaru upozorníme také na fakt, že pouzdro je výrazně klenuté, aby na zápěstí dobře sedělo. Což ovšem vyžaduje sestavení strojku nikoliv na ploché základně, ale tak, aby kola byla k sobě pod úhlem 15 stupňů. Tudíž bylo nezbytné vypočítat zcela jiný tvar ozubení jak kol, tak pastorků. Prostě v Behrens se nehodlali vzdávat před překážkami. Jak řekl zakladatel značky Lin Bingqiang: „Chtěli jsme přesvědčit i sami sebe, že to dokážeme.“

 Foto: Behrens

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Depancel Allure Automatic Chronograph
Zaujalo nás

Depancel: Na závodní dráze

Nemusíte být právě obdivovatelem hodinek, které se odkazují na automobilový svět a...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...