- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Editorial …a potom už samá pozitiva?
Editorial

…a potom už samá pozitiva?

Výstava Watches and Wonders 2024 se koná 9. až 15. dubna
Výstava Watches and Wonders 2024 se koná 9. až 15. dubna

Určitě si pamatujete grafikon rodinného štěstí, které sestavil nápadník „Píšťalky“ v jednom z dílů české komediální série Básníci. Takhle nějak samo sebe vidí i švýcarské hodinářství, které po letech finanční krize a období covidu už plánovalo jen samá pozitiva. Jenže… Po dvou letech cesty k předchozím vrcholům přišlo překvapení – únorový vývoz švýcarského hodinářského průmyslu znamenal pokles o 3,8 %. Problém není v onom číslu, rozhodně je zanedbatelné. Ale v tom, že je to poprvé za dva roky, kdy k něčemu takovému došlo. Což není vše. Jak se říká, špatná zpráva nikdy nechodí sama. Takže…

Únorový export do Číny klesl o 25,4 % a do Hongkongu o 19 %. Sice se lze utěšovat tím, že Amerika drží laťku, a dokonce import v druhém měsíci letošního roku vzrostl o 5,5 %, nicméně, je zjevné, že se něco děje. I ve staré dobré Evropě. Největší ekonomika, Německo hlásí pokles o 11,4 %, Velká Británie o 2,1 %. Všichni ale věří v to, že bude zrušena turistická daň a nákupy cestovatelů do ostrovní říše zvýší tržby. Vždyť nahoru, po předchozím útlumu, už šla návštěvnost Paříže, potažmo Francie, takže země galského kohouta se chlubí 6,1% růstem.

Stále významnějšími hráči na trhu s časomírami se stávají čtyři země: Spojené arabské emiráty (únorový růst o 8,9 %) a samostatně Katar (+ 118,4 %, vidíte, co udělala výstava v Dauhá!). Dále Indie (skok vzhůru o 33 %) a konečně Singapur (+ 10,2 %).

Teď si řekněme, které hodinky, přesněji za jakou cenu, „frčí“. Ty levnější do 200 CHF jsou na tom díky konglomerátu Swatch a modelům MoonSwatch stejně jako vloni. Střed (500 až 3000 CHF) šel dolů o 14 %. No a drahé časomíry od 3000 CHF, tvořící 80 % obratu exportu, ztratily jen minimálně, a to 1,8 %.

Další sledovanou kategorií je materiál časomír. Zájem o ocelové poklesl o 2,8 % (z druhé strany šlo o export 626 000 kusů) a o bimetalické o 3,2 %. Naproti tomu modely z drahých kovů zaznamenaly zájem rostoucí o 13,4 %, byť se jich z alpské země vyvezlo v únoru jen 32 000. Kartami v jednotlivých materiálech pouzder zamíchat Swatch, a to svými biokeramickými měsíčními hodinkami. Díky nim kategorie „ostatní materiály“ vzrostla o 11,4 % (vyvezeno bylo 341 500 kusů).

Otevření bývá každý rok velkolepé

Co ze všech těch čísel plyne? Obecně asi jaro nebude ani v ČR právě prodejním šlágrem. Přestože jsou dál žádanými kovové kusy s integrovanými kovovými tahy, předčí je hodinky blížící se ceně 100 tisíc korun a pak ty nejdražší s pouzdry z drahých kovů. Ohromnou šanci by měla monobrandová firemní prodejna Swatch, protože po MoonSwatch následovala kooperace s Blancpainem a je zjevné, že tuhle sérii úspěchů největší švýcarský konglomerát nehodlá utnout. Žel, Praha nemá takovou prodejnu. Kdy tedy čekat pro kupující přitažlivější období? Rozhodně během a po výstavě Watches & Wonders (9.- 15. 4.), kterou doprovází letos doslova bezpočet prezentujících se značek na dalších dvou menších výstavách v Ženevě a nekonečném počtu ženevských hotelů. Zdá se, že žeň bude značná, a chabý únor bude zapomenut.    

Foto: Watches and Wonders, Fondation de la Haute Horlogerie/Cyril Zingaro                  

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona
EditorialZaujalo nás

Rolex: 1,24 milionu hdinek je málo?

Z celkem 50 hodinářských švýcarských firem, které tak zvaně stojí za to sledovat...

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Hodinky se strojkem Stéphana Von Guntena
Editorial

Jaké budou hodinky roku 2024?

Rozhodně budou báječné, protože každý rok přináší novinky, které stojí za to....