- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Zenith: Dvojí lesk Zenithu
Zaujalo nás

Zenith: Dvojí lesk Zenithu

Zenith Defy Extreme Mirror
Zenith Defy Extreme Mirror

Stačilo by trochu zvětšit pouzdro a bylo by možné se v těchto hodinkách Zenith Defy Extreme Mirror prohlížet jako v zrcadle. Jiné, ale stejně zářivé odlesky nabízí vůbec první kus Zenith Chronomaster Sport v růžovém zlatě. Tak si vyberte, co se podle vás leskne více.

Zrcadlově vyleštěný kus Defy Extreme Mirror o své jedinečnosti hovoří už v samotném názvu časomíry. Přičemž zdaleka nejde jen o samotné pouzdro, ale i o kovový tah (celkem jsou nabízený v sadě tři – kaučukový a textilní Velcro). Do třetice si zrcadlových odlesků užijete i v případě číselníku. Částečně skeletovaný číselník totiž překrývá safírové sklíčko se zrcadlovým tónováním. A ve stejném stylu je i trojice sčítačů chronografu.    

Samozřejmě, že Zenith a chronograf, to okamžitě evokuje spojení s rokem 1969 a uvedením El Primero, tedy prvního chronografu náramkových hodinek s vysokou frekvencí. Na tom se Zenith nezastavil a nyní nabízí, jako u Defy Extreme Mirror se strojkem El Primero 9004, měření ubíhajícího času s přesností 1/100 sekundy. Toho bylo dosaženo díky modulu chronografu, který při spuštění pracuje na frekvenci nikoliv 36 000 polokmitů/h jako jící strojek, ale na 10 x vyšší. Hovoříme tedy o 360 000 polokmitech/h, neboli 50 Hz. Ještě jinak: na pozici 12 vidíte číslovku 100, což znamená, že centrální sekundová ručka chronografu oběhne za sekundu jednou celý číselník. Jakmile během tohoto oběhu stačíte tlačítko na pozici 4 a tedy spustíte stopování, ukáže nejdelší ručka třeba 20/100 sekundy.

Na pozici 3 je sčítač 30 minut a na pozici 6 pak 60 sekund. Všimli jste si, že hovoříme o sčítači 30 minut, nikoliv běžných 60 minut? Důvod je zcela zjevný. Modul chronografu pracující na frekvenci 360 000 polokmitů/h vyžaduje tolik energie, že je možné ho spustit jen na zhruba 50 minut. Proto ono omezení na 30 minut. I díky tomu je rezerva chodu 50 hodin.

Onen rozdíl snadno poznáte v porovnání se strojkem El Primero 3600 v modelu Chronomaster Sport z růžového zlata, který nabízí sluneční odlesky. Rezerva chodu tohoto strojku, který pracuje výhradně na frekvenci 36 000 polokmitů/h, totiž činí 60 hodin. Podstatný je i rozdíl, pokud jde o centrální sčítací sekundovou ručku chronografu. Ta měří 1/10 sekundy, a tedy učiní jednu točku za 10 sekund. A další rozdíl obou kalibrů – sčítač minut na pozici 6 končí číslovkou 60, tedy může měřit čas celou hodinu, nikoliv jen půl jako u zrcadlového kusu, o němž píšeme výše.

Barvě růžového zlata, z něhož je jak pouzdro, tlačítka chronografu, tak i celý tah, odpovídá i číselník. Jde o plátek meteoritu v odpovídajícím odstínu. Je „narezlý“, což jasně říká, že jde o železitý meteorit.

S barvou sčítače 60 sekund na pozici 3 korespondují bagetové drahé kameny na lunetě s celkovou hmotností 5 karátů. Naopak bezmála nemusíte zaregistrovat, že hodinové indexy na číselníku nahrazuje 16 čirých diamantů bagetového brusu.

Takže jaký lesk vás více přitahuje, ten zrcadlový nebo zlatý? Určitě má k tomu říct i cena. V prvním případě vám stačí 25 900 CHF, za zlaté odlesky dáte 98 000 CHF. Co se víc „blyští“?

Foto: Zenith

Zenith

Defy Extreme Mirror

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 45 mm, ocel

Kalibr: El Primero 9004, průměr 32,8 mm

Frekvence: 36 000/360 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 /50 h

Kamenů: 53

Voděodolnost: 200 m

Cena: 25 900 CHF

Zenith

Chronomaster Sport Gold

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, zlato

Kalibr: El Primero 3600, průměr 30 mm

Frekvence: 36 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 35

Voděodolnost: 100 m

Cena: 98 000 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...