- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Vacheron Constantin: Ženevskou fontánu „způsobili“ hodináři
Téma

Vacheron Constantin: Ženevskou fontánu „způsobili“ hodináři

Život je plný překvapení, a zprvu nepříjemná událost může přinést překvapující efekt. Jako je tomu i v případě asi nejznámějšího symbolu švýcarského města Ženeva. Máme na mysli fontánu uprostřed Ženevského jezera, objekt fotoaparátů většiny turistů. No a ona to původně byla nehoda, kterou „zavinili“ hodináři.

V 18. století byla Ženeva domovem asi 4000 malých nezávislých hodinářů, které dnes označujeme jako cabinotiers.

Vznik a zánik cabinotiers

Ve svých pokojících – kabinetech v domech s podkrovními okénky tvořili časomíry nebo jen jejich díly, které následně dodávali velkým firmám sestavujícím celé hodinky. Průmyslový rozvoj přivedl do města vysokotlaké potrubí z továrny v Coulouvreniere, a to dovolilo cabinotiers využít malé pístové motory přímo ve svých dílnách. Všechno ale dopadlo jinak. Jedno čerpadlo vysokotlakého potrubí doslova explodovalo a vytvořilo gejzír na hladině jezera. Zavinil to přetlak masových přípojek cabinotiers. Fontánu tedy Ženevě „dodali“ hodináři.

Éru cabinotiers odnesl čas, respektive nahradila je manufakturní, tedy průmyslová výroba značek jako Zenith, ale následně i Vacheron Constantin a dalších velkých výrobců hodinek. Jsou tedy cabinotiers, včetně jejich pojmenování nenávratně pryč?

Ne tak docela, za jejich následovníky můžeme označit dnešní micro brandy a například Vacheron Constantin ono označení nadále používá. A to zcela oprávněně, jak jsme mohli sami ujistit přímo v manufaktuře tohoto producenta na okraji Ženevy. V jednom ze sálů moderního objektu, odděleně od ostatních, sídlí oddělení Les Cabinotiers. Mistři hodináři, kteří staví jedinečné kusy, a to v řadě případů i na individuální objednávku klientů. I nyní se ženevská hodinářská firma pochlubila sérií časomír tohoto oddělení. Tohle jsou jejich unikátní díla.

Les Cabinotiers Armillary Tourbillon

Připomíná 191 let od vstupu značky na americký trh, a to kusem vycházejícím z nejkomplikovanějších vlastních hodinek Les Cabinotiers Reference 57260 s celkem 57 komplikacemi. Současný Calibre 1990 chrání čtyři patenty a nabízí kromě jiného bi-axiální tourbillon a bi-retrográdní zobrazení času. Jinými slovy strojek o průměru 35,5 mm s 299 komponenty (45 kamenových uložení) s výškou 10 mm „dostal“ dvouosý tourbillon který zabral celou levou část číselníku. Na té pravé se pak jen po půlkruhu, se zobrazením 12 hodin, retrográdně posouvají ručky minut a hodin. Přes všechnu energetickou náročnost těchto komplikací je rezerva chodu 58 hodin. Pouzdro o průměru 45 mm a výšce 20,1 mm ze zlata, stejně jako můstky strojku, který vidíte průhledem v dýnku jsou zdobeny mimo jiné rytím s motivy Art Deco, které krášlily americké mrakodrapy úsvitu 20. století.

 Les Cabinotiers Grisaille High Jewellery – Dragon      

Obrazně řečeno druhou, a možná co do významu prodejů první, zastávkou Vacheron Constantin na cestě světem, je: Čína. Pomocí zeleného smaltu, poprvé technikou grisaille, vytvořili mistři na číselníku císařského draka s pěticí drápů. Lemují ho bagetové diamanty, kterých je celkem 146 na pouzdře z bílého zlata o průměru 40 m a výšce 8,9 mm. Použit je Calibre 1120 s automatickým nátahem, který má průměr 28,4 mm, ale výšku jen 2,4 mm. V této disciplíně ostatně výrobce patří mezi špičku. Vždyť v roce 1931 postavil kalibr, sice s ručním nátahem, nicméně o výšce necelého milimetru. Přesně 0,94 mm.    

Les Cabinotiers Memorables places

Když už jsme v Asii, tak je jistě od věci navštívit Památná místa, jak se jmenuje série čtyř časomír s číselníky s rytinami slavných památek jako jsou kambodžská vstupní brána Angkor Thom, nebo vchod do čínského Konfuciova chrámu v Pekingu či Starý letní císařský palác, tak jak je zobrazili umělci z 19. století. To byl totiž okamžik, přesněji rok 1845, kdy Vacheron Constantin vstoupil na čínský trh. Mezi rytinami vybrali designéři také La Tour de Iile, historické sídlo samotného hodinářského výrobce. Každý číselník se skládá z několika plátků o síle 0,4 až 0,8 mm žlutého, bílého a růžového zlata do kterých rytci zobrazili ona čtyři památná místa. Jediný kus zabral až 200 hodin práce. Opět je použit strojek 1120 se 144 komponenty a rezervou chodu 40 hodin. Pouzdro ze zlata má průměr 40 mm a výšku 9,1 mm.    

Les Cabinotiers Malte Tourbillon – Tribute to Haussmainnian style  

Upřímně, nebýt barona Haussmanna, který obrazně řečeno, nechal v polovině 19. století strhnout půl staré Paříže, aby z ní udělal město světla se širokými bulváry, asi bychom dnes nebyli tak uneseni tímto místem. A právě tomuto stylu vzdává hold skeletovaný kus. Za vzor si designéři vzali oblouky a ornamenty domů z velkých bulvárů. Velkolepost a pompéznost daného stylu je na lunetě, stejně jako boku zlatého pouzdra (41,5 x 38 mm, výška 12,7 mm) a nožkách i dýnku. Krásu doplňuje skeletovaný kalibr s ručním nátahem 2790 SQ s tourbillonem, datem a ukazatelem rezervy chodu (45 h). Samozřejmě, že rytci nemohli vynechat ani díly strojku (celkem jich má 246), a k tomu zvolili detaily z Eiffelovy věže. Celá Paříž v jediných hodinkách.    

Les Cabinotiers Minute Repeater Tourbillon – Tribute to arabesque/Tribute style Art Deco

Schválně – že uhodnete, komu je věnován daný kus? Jistě, tento kus zamířil a jistě také v přímém slova smyslu zamíří za kupci z Blízkého východu. Ostatně na tato území se s obchody hodináři Vacheron Constantin vydali o 14 let dříve než do Ameriky, konkrétně roku 1817. I když tehdy šlo o osmanskou říši, tedy Turecko. Inspirací pro daný model se staly ornamenty z mešity čejka Zayeda v Abu Dhabi (postavena 1995 až 2007). Na této stavbě jsou arabesky a květinové vzory přítomny snad na všech 82 kopulích a 4 minaretech. Číselník tvoří prolamovaný a rytý mřížkový „kryt“ z bílého zlata na černém pozadí. Pouzdro o průměru 44 mm a výšce 13,5 mm je z bílého zlata a uvnitř kalibr 2755 TMR na ruční nátah, který má 471 dílů, a kromě tourbillonu je doplněn o minutovou repetici i ukazatel rezervy chodu.

S totožným strojkem se setkáte také v „dvojčeti“, neboli modelu Les Cabinotiers Minute Repeater Tourbillon – Tribute style Art Deco. Vzdává hold tomuto stylu umění, které bylo tak populární v USA v New Yorku, kam si nechal v roce 1832 poslat Jean Magnin přehled hodinek se smaltovanými malbami na číselníku. Postupně se značka stala žádanou v rodinách jako byli Rockefellerové, Henry a William Jamesovi, stejně jako výrobce automobilů James Ward Packard. Daný kus je pak inspirován budovou Chrysler Building. Číselník je z modro-černého dřeva a doplněn 11 indexy z briliantů bagetového brusu.

V New Yorku toto cestování Vacheron Constantin kolekce Récits de Voyages za památkami končí.

Foto: Vacheron Constantin

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...