- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Semper & Adhuc: S minulostí
Zaujalo nás

Semper & Adhuc: S minulostí

Semper & Adhuc Immediate Classique
Semper & Adhuc Immediate Classique

Mít minulost, neznamená nutně pro hodinářskou značku, že se musí odkazovat na zakladatele žijícího před stovkou a více let. Příběh s minulostí umí nabídnout také ohlédnutí za slovutnými výrobci strojků, kteří tolik znamenali pro hodinářství. K takovým patří i Arnold Schild, a právě s tímto jménem se spojil francouzský Semper & Adhuc.

Colin de Tonnac

Za ateliérem z Bordeaux stojí Colin de Tonnac, absolvent slavné hodinářské školy Lycée Edgar Faure z centra současného francouzského hodinářství v Morteau. Praktickou průpravu pak získal prací u Patek Philippe, aby se v roce 2016 odhodlal napsat svůj vlastní příběh. Založil studio Semper & Adhuc, které svým latinským názvem „od věků po dnešek“ odkazuje na svůj záměr stavět na strojcích mimořádných výrobců. Nejde o nic méně, než snahu zachovat historii hodinářství i know-how a nabídnout ji dnešním fandům. Vždyť není nic snazší, než prostě koupit současné strojky, jenže Colin de Tonnac místo toho shání, kupuje a opravuje ty staré a po dekorování vsazuje do pouzder vlastního designu.

První řadu spojuje použití upraveného strojku AS 1012 od A. Schild z Grenchenu. Jednalo se o malý oválný strojek 13,05 x 15,15 mm s výškou jen 3,5 mm, který se od roku 1936 vyráběl zhruba čtvrt století, a to v nepředstavitelném množství – včetně modifikací až 16 milionů kusů. Tento výrobce kalibrů totiž patřil k největším ve Švýcarsku. Měl 17 a později 21 kamenů a pracoval na frekvenci 18 000 polokmitů/h, s rezervou chodu až 44 h. V minulosti po něm sáhly značky: Baume, Breitling, Consul, Ata a další. Důvod? Robustnost a spolehlivost. Právě proto jsou i v trojici modelů studia Semper & Adhuc.

Ocelová pouzdra jsou trojích tvarů: kulatá (L’instantanée), oválná (L’inopinée) a podušková (Immédiate) o průměrech 37 mm a výšce, díky nízkému strojku, jen 8 mm. Stejně jako samotný hodinář, návrhy, design i dodavatelé všech dílů kromě strojku jsou z Francie. Pouzdra a číselníky jsou vyrobeny ve městě Sigoulès v jihozápadní Francii, zatímco ručky v Morteau známé francouzskou hodinářskou školou, kde se de Tonnac vyučil řemeslu.  Design je jemný a originální. Ostatně jako celý tento francouzský příběh.

Foto: Semper & Adhuc

Semper & Adhuc

L´instantanée Classique

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 37, výška 8 mm, ocel

Kalibr: AS 1012, průměr 13,05 x 15,15, výška 3,5 mm

Frekvence: 18 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 36-44 h

Kamenů: 17/21

Voděodolnost: 30 m

Cena: 1 250 €

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...