- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Allemano: Torpédem to začalo
Novinky

Allemano: Torpédem to začalo

Po pravdě řečeno, on náš titulek není tak docela přesný. Vše totiž začalo parním válcem. V roce 1856 mladý Ital jménem Giuseppe Allemano založil společnost, která používala na stavbu silnic parní válce. A od parních strojů to jeho syn Felice neměl daleko k měřícím přístrojům nutným pro tyto a další stroje. Památným se pak stal rok 1919. Proč?

Společnost Allemano totiž dostala zakázku pro palubní přístroj jednoho z prvních průmyslově vyráběných vozů, a to Fiatu 501 Torpedo. V 50. letech už v Itálii bezmála vše, co létalo, jezdilo, či plavalo, používalo měřící přístroje této firmy. Dokonce i ponorky, stejně jako potápěči používali jejich instrumenty, například hloubkoměry.

Přesně 100 let po zavedení výroby přístrojů pro Fiat Torpedo se zrodila i kolekce hodinek Allemano, která dnes čítá pětici modelů řady 1919. Tedy té, která se designem velmi vkusně odkazuje na historické měřící instrumenty.

Už základní misuratori del tempo, tedy strážce času, model 1919 Day, tříručkový model (Sellita SW 200-1, cena 1 800 €) je s typickou minutovou ručkou s protizávažím v podobě půlměsíce, tedy silně inspirován přístrojem pro Fiat Torpedo. Ještě více tento styl vynikne v modelu 1919 Man s jedinou centrální ručkou hodin. Následuje 1919 GMT (Sellita SW 330-1, cena 2 690 €), ale vrcholem je Man Manual s retrográdním zobrazením minut na pozici 12 a mimostřednou ručkou na pozici 6 (upravený Unitas 6498, cena 3 970 €). Nabídku doplňují speciální edice: MV Agusta (odkaz na italskou motocyklovou legendu) a Grande Turino (vzpomínka na mužstvo FC Turín, které zahynulo ze 40. letech při leteckém neštěstí).

Všechny uvedené modely jsou zasazeny v pouzdře z oceli o průměru 44 mm s voděodolností 50 m a s integrovaným koženým řemínkem. Všechny kusy mají certifikát Allemano potvrzující přesnost chodu na úrovni COSC, kontrolované na vlastních měřících přístrojích. Zkrátka Allemano, vyjma sportovní moderní řady Shark & Crab, jsou vskutku velmi podařené vintage hodinky v italském neopakovatelném stylu.   

Allemano

1919 Man Manual 

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 44 mm

Kalibr: Unitas 6498-2, průměr 36,6 mm, výška 4,5 mm

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 48 h

Kamenů: 17

Voděodolnost: 50 m

Cena: 3970 euro

Foto: Allemano

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...