- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Nejstarší dynastie hodinářů díl 1.
Téma

Nejstarší dynastie hodinářů díl 1.

Položte si tu otázku: která hodinářská značka je nejstarší? No, a hned máte místo odpovědi několik nejasností – je řeč o nejstarších zmínkách o hodinářích, nebo o stavbě nejstarších věžních hodin, či o nejstarších registrovaných ateliérech hodinářů? A nakonec – hovoříme o nejstarších výrobcích hodinek na světě, nebo Švýcarsku? Na všechny otázky nedokážeme dát odpověď, a tak se zahloubáme především do švýcarské historie, abychom poodkryly odpověď alespoň na poslední z položených otázek.

Proč jsme se vyhnuli otazníkům kolem prvních hodinářů? Protože bychom se museli vrátit až do nějakého 13 století před naším letopočtem do Egypta, a to ke slunečním hodinám v podobě gnomónu.

Od gnomónu dál

Pokud bychom chtěli mluvit o prvních slunečních hodinách doložených písemně, pak jsme 1100 let před naším letopočtem v Číně, jak o tom psal Čiu-piho. Nebo přinejmenším v roce 732 před naším letopočtem a králi Achasovi, o kterém se zmiňuje bible ve 20. kapitole knihy královské. Je jasné, že takhle to nejde.   

Tak co mechanické hodiny? Ty vodní s jednoduchým hydro-pneumatickým mechanismem nás třeba dovedou do roku 150 p. n. l. k řeckému mechanikovi Ktesibiosovi. Před více než 1300 lety zřejmě matematik Posidonius dokázala postavit dokonce kalendářní přístroj schopný vypočítat například zatmění Slunce a Měsíce na 76 let dopředu. Hovoříme o světově proslulém antickém počítači z Antikythery. Vidíte, kam nás historie zavedla.

A ryze mechanické věžní hodiny? Zřejmě ty z Westminsteru z roku 1288. Stejně nejasné je to s prvními tak zvaně přenosnými hodinami. Za první považujeme obecně „norimberské vejce“ od Petra Henleina (nebo to byl Petrus Hele?) z roku 1510. Jiný zdroj hovoří o jeho hodinkách Pomander z roku 1505, což je odvozeno od písmen na plášti: M, D, V, P, H, N (římské značení let). Ovšem Francouzi tvrdí že ho předběhl jejich hodinář a pro krále vytvořil, řekli bychom hodinky zasazené do hlavice jeho vycházkové hole. Už jste se ztratili?

To je důvod, proč tohle téma odložíme a soustředíme se na nejstarší hodinářské ateliéry, z dnešního pohledu firmy, a to na světě a ve Švýcarsku. Hovoříme tedy o značkách, a to ještě těch, které i dnes nabízejí hodinky, včetně náramkových. Tak tedy začínáme…

Nevěřte marketingu

Když si onu otázku o nejstarším hodinářském výrobci na světě opět položíte, určitě vám na mysli vytane některá z marketingových frází, která určuje za vítěze Vacheron Constantin. Ne, není to pravda. Pokud nedodáte, že jde o nejstarší hodinářskou značku nepřetržitě vyrábějící časomíry. Tak tedy, které hodinářské značky jsou nejstarší na světě?

První pětice vás asi zaskočí: švýcarský Gallet (1466), Haldimann (1642), JeanRichard (1681), britský Graham (1695) a světě div se, ruská Raketa (přesněji Imperátorská Petergofská fabrika založená 1721, takže slaví 302 let).

A hned máme problém, protože kromě posledně jmenované ruské továrny nemáme ani u jednoho z těchto ateliérů zcela jednoznačně písemně či zcela věrohodně doložený rok vzniku „firmy“. I u nejstaršího výrobce světa firmy Gallet najdeme „zádrhel“. Sama se odkazuje pomocí marketingu na rod hodinářů a rok 1466, ovšem registrována byla značka až roku 1826, tím pádem by se hned propadla na žebříčku nejstarších výrobců o dost dolů. Vsadíme tedy na jistotu. Vše stvrzují dokumenty – nejstarším výrobce hodin a hodinek je švýcarský Blancpain založený v roce 1735.

Top ten těch „nej“

1735 Blancpain

Rodokmen firmy Blancpain začíná u hodináře jménem Jehan-Jacques Blancpain, který je registrován jako hodinář v záznamech vesnice Villeret. Jeho potomci v tom pokračují téměř 200 let. Roku 1932 představitel 7. generace umírá a přenechává společnost své dlouholeté asistentce Betty Fiechterové. Stává se první ženou generální ředitelkou přední hodinářské společnosti. Za 29 let se stává firma součástí Société Suisse pour l’Industrie Horlogère (SSIH). 1982 Jacques Piguet kupuje Blancpain a najímá na vedení Jean-Claude Bivera, a o deset let později firmu kupuje budoucí Swatch Group. Ta značku za mizerných 22 000 CHF prodává právě Biverovi, který z ní udělal během 10 let luxusního výrobce a Swatch Group ji kupuje zpět za 60 milionů CHF. Snad nejslavnějším řadou, zakladatelem moderních potápěčských hodinek, je Fifty Fathom. Legenda.

1737 Favre-Leuba

Dokument z roku 1718 hovoří o tom, že Abraham Favre ve svých 16 letech začínal jako hodinářský učeň. 13. března 1737 je pak v písemném dokumentu uváděn jako nezávislý hodinář v Le Locle. V roce 1820 se prezentuje značka v Německu, Rusku, ale i na Kubě, Brazílii nebo Chile. Za zhruba půl století poté „dobývá“ firma Indii, která i dnes považuje značku za „svoji“. Nikoliv náhodou ji právě indická společnost na začátku 21. století koupila. Nejslavnějšími hodinkami jsou: vůbec první mechanický výškoměr Bivouac (1962) a pro nás je hvězdou první velikosti mechanický hloubkoměr Bathy (1968), který ani dnes nekoupíte za pod 200 000 Kč. Dnešní kusy: Raider Harpoon (2016) a samozřejmě moderní dvojice – Raider Bivouac 9000 (2017) a Raider Bathy 120 Memo Depth. V současné době nepřichází značka s novinkami.

1738 Ellicott  

Britský John Ellicot (16. 10. 1738 je doloženo, že hodináře se stal členem královské společnosti) je jednou ze značek, kterou koupila svého času společnost British Masters, a po roztržce Ellicott získal roku 2002 švýcarský designér Pierre-André Finazzi. Před zhruba 10 lety přišla s kusy jako Mach One s periferním rotorem (prý dříve než Carl .F. Bucherer) nebo Tourbillon Springfield s unikátním dvourotorovým nátahem. Dnes jde o „spící“ značku.

1738 Jaquet-Droz

V letech 1738 až 1747 se Pierre Jaquet-Droz věnoval hodinářství. Jeho sofistikované strojky upoutaly pozornost bohaté klientely. Mířil ale výš. Na radu se ve speciálně vyrobeném kočáru pro přepravu šesti hodin vydal 1758 do Španělska a po několikaměsíčním čekání je představil španělskému králi Ferdinandu VI. Prezentace byla triumfální i výnosná. Rok na to se doma soustředit i na výrobu automatů, které mu udělaly jméno, což mu nakonec otevřelo dveře i na dvůr čínského císaře Qianlonga. Šťastné čínské číslo 8 se pak stává ikonickým designem náramkových hodinek Grande Seconde značky Jaquet-Droz (test najdete na našich stránkám timeforum), která je od roku 2000 v majetku Swatch Group. Žel, podle našeho názoru, současnost zamířila k výhradně luxusním a nesmírně drahým modelům, vyráběným individuálně pro konkrétní zákazníky.

1740 Jules Jürgensen

Dánský hodinář začal s výrobou v uvedeném roce, i když jiné prameny datují vznik firmy až do roku 1773. Každopádně časomíry se později vyráběly ve Švýcarsku s tím, že poslední z rodu zemřel 1912. Následně od roku 1936 byla firma 20 let v majetku amerických vlastníků. I následně, tedy od roku 1974 až do 2010 byla značka považována za americkou, i když vyráběla ve Švýcarsku. Dalších 10 let je křísil podnikatel Crott pod názvem Urban Jürgensen (s dvojicí strojků P4 a P8 od ateliéru Chronode), aby ji doufejme, že už na věky zachránil v roce 2021 slavný finský mistr hodinář Kari Voutilainen spolu s investory.

Završili jsme první desítku nejstarších hodinářských značek a jak vidíte, až tolik těch nejznámějších mezi nimi není. První pětici jsme jen zmínili, dalších 5 jsme představili, a budeme v tom pokračovat. Takže v dalších díle najdete další desítku těch „nej“ značek, a nakonec uvedeme bezmála kompletní seznam s tím, že skončíme začátkem 20. století. Máte se tedy nač těšit.  

Foto: Blancpain, Favre-Leuba, Jaquet-Droz, Ellicott, Jules Jürgensen

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...