- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Frederique Constant: Číslo 31
Novinky

Frederique Constant: Číslo 31

V titulku uvedená číslovka nevyvolává dojem, že by mělo jít o něco výjimečného a přesto – 31. manufakturní strojek FC-735 značky Frederique Constant je významnou událostí. A to zdaleka nejen proto že byl uveden při příležitosti 35 let ženevské hodinářské značky.

Podle našeho názoru je význam tohoto kalibru v tom, že přináší jednak poprvé u této značky kombinaci velkého data, rezervy chodu a měsíční fáze, ale hlavně v tom, že nabízí aktuálně velmi žádané komplikace v moderním pojetí časomíry Classic Power Reserve Big Date Manufacture. Zároveň, jak sám název napovídá, jde o klasické ztvárnění pouzdra s typickou pro ženevskou firmu cibulovou korunkou.

A vzhledem k tomu, že hovoříme o modelu a kalibru oslavujícímu 35. let Frederique Constant, nabídnuty jsou celkem čtyři modely. Nejvýjimečnějších je 35 kusů pouzdra o průměru 40 mm v platině s číselníkem z meteoritu, což vskutku není o této značky obvyklý materiál. Dalších 350 kusů je ve zlatě s šedým číselníkem. Nakonec bez limitu počtu vyrobených kusů jsou dvě ocelové verze s modrým nebo stříbřistým číselníkem se vzorem slunečních paprsků.

V příštím roce to bude 20 let, co Frederique Constant začal s produkcí vlastních strojků. Na startu byl prvním vlastní kalibr FC-910 s otevřeným srdcem Heart Beat, což následovala celá řada hodinářských značek. V nabídce od té doby nechybí jak tourbillon (calibre FC-980), tak věčný kalendář (rok 2016), ani kombinace obou královských komplikací v jediném modelu. Unikátem po technické stránce pak byl v roce 2021 (FC-810) strojek bez klasického krokového ústrojí s křemíkovým ústrojím nahrazujícím jediným dílem 26 komponentů. Kalibr má frekvenci 40 Hz (280 000 polokmitů/h), tedy 10 x více než je obvyklých 28 800 polokmitů/h. Tomuto zásadnímu zvýšení frekvence, které je už pro jicí strojek technicky běžnou mechanikou téměř nemožné dosáhnout, samozřejmě představuje také rapidní zvýšení přesnosti chodu stále mechanického strojku. Navíc za nesrovnatelně příznivější cenu než u jiných konkurentů, kteří rovněž vyzkoušeli danou cestu.

Ale zpět k novince. Do celého toho přehledu 31 vlastních strojků se neřadí novinka převratnou technikou, ale žádanými komplikacemi a už dříve zvětšenou rezervou chodu vlastních strojků z 38 hodin na 50 hodin.

Sečteno – Classic Power Reserve Big Date Manufacture je povedený oslavenec.

Foto: Frederique Constant

Frederique Constant

Classic Power Reserve Big Date Manufacture     

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 40 mm, výška 12,19 mm, platina/zlato/ocel

Kalibr: FC-735

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 h

Kamenů: 32

Voděodolnost: 50 m

Edice: 35/350 ks, bez limitu

Cena: 654 900/453 400 Kč, 120 800 Kč

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...