- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Víc než měsíc chodu
Technika

Víc než měsíc chodu

Stéphane von Gunten není jen hodinářský inženýr, ale hlavně velký vizionář. Jeho dosavadní kariéra v oboru tvořila řadu konceptů, vynálezů a kreativity. A nezávislost si nyní vybral právě proto, aby mohl svoji práci naplnit kreativitou. Jeho vlastní značka Haute-Rive vstupuje na scénu rovnou s modelem Honoris, který má nabídnout 1000 hodin chodu.

Začněme tím, že zatím toho není až tolik známo, nicméně to základní a nejpodstatnější už víme. Jeho vlastní strojek HR01 bude o výšce jen 12 mm a přitom za pomoci jediného hnacího péra nabídne rezervu chodu 1000 hodin, tedy 41,6 dne. To je něco nebývalého.

Rodák z La Chaux-de-Fonds a vynálezce Stéphane von Gunten oznamuje vytvoření své vlastní značky Haute-Rive, pojmenované po ateliéru jeho prapradědečka poblíž Chez-le-Bar u jezera Neuchâtel. Haute-Rive znamená „vysoký břeh“ – je to jméno dané místu na břehu jezera Neuchâtel v Chez-le-Bart poblíž St-Aubin, kde si jeho předchůdce Irénée Aubry zřídil svou dílnu. Haute-Rive je možné rozšifrovat i jinak: Haute jako v Haute Horlogerie a Rive jako viditelné, ale těžko dostupné místo, kde se nachází dokonalost. Takovou hledal i předek Stéphana von Gunten, který položil technické základy slavných kapesních hodinek Hebdomas. Staly se jedním z mimořádných úspěchů 20. století, díky tomu, že s jedním pérovníkem hodinky nabízely osm dní chodu. V nejlepších letech se jich vyrábělo 1 000 kusů za den.

No a v těchto „botách“ jde dál Stéphane von Gunten. Postavil strojek s jediným pérovníkem, s ručním nátahem a tourbillonem. Hovoří se o světovém rekordu. Víc informací zatím nemáme, ale už jsme se na tvůrce obrátili, aby nám zaslal více faktů a fotografií. Máme se tedy nač těšit. Brzy se dočtete více.  

Foto: Stéphane von Gunten, Haute-Rive

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Locman Montecristo OISA 1937
Technika

Locman: První kalibr

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo...

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Technika

Stačí běžná spona?

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano,...