- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Code41: Krajina času
Zaujalo nás

Code41: Krajina času

Při prvním pohledu je jasné, že tato časomíra je vlastně nezařaditelná. Nejsou to ani stolní hodiny, ani kapesní hodinky, natož pak náramkové. Takže? Snad právě proto zvolila značka Code41 složený název Mecascape, což se rozšifruje takto: Meca(nical)(Land)scape. Chcete-li, jde o mechanickou krajinu. Nám se zamlouvá mnohem více výraz, který jsme použili do titulku. Krajina času.

Kdybychom šly ještě dál, dalo by se říct, že je to mechanická náhrada mobilních telefonů, na kterých jsme zvyklí hledat poměrně přesný čas. Mecascape je vyroben z titanu o rozměrech 108 x 71 mm a o výšce 8 mm. Takže je to takový menší mobil, ovšem s podstatným rozdílem, otevírá unikátní pohled na mechaniku uvnitř. Unikátní proto, že „konkurenci“ můžeme snad hledat jedině v kusu Urwerk UR-1001 Zeit Machine Device. Dokonce i jeho rozměry, který přišel na trh 10 let před Code41, jsou podobné: 62 x 106 mm.

Myšlenka této časomíry ležela v hlavě zakladatele a hlavního tvůrce Code41 Claudia D’Amore bezmála 12 let. Dokonce i od okamžiku ztvárnění myšlenky do skic až po první projekt uplynulo 5 let. Jde o vskutku náročný projekt, na němž se podílela společnost Cercle des Horlogers, nezávislý švýcarský ateliér v kantonu Neuchâtel. A výsledek?

Kapesní/stolní hodinky jsou regulátorem. V levé části s vlastní korunkou je největší sčítač minut s datumovkou, menší se zobrazením hodin a nejmenší je červená sekundová ručka. Vpravo, opět s vlastní korunkou je ručka 24hodinového cyklu, která zároveň slouží jako GMT. Vpravo nahoře je indikace rezervy chodu 8 dnů. Samotný strojek pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má 237 komponentů. Nesporně hovoříme o výjimečné časomíře. Ostatně jako je výjimečná samotná společnost Code41 (sídlí v Chem. De Mornex 3, ve městě Lausanne ve Švýcarsku), kterou založil do té doby pro známé hodinářské značky pracující Claudio D’Amore. Jeho prvotní myšlenka byla – tvořit moderní časomíry, a navíc v programu Total Transparency on Origin. Transparentnost v tomto případě znamená třeba to, že o každém zásadním dílu se dozví zákazník vše: kdo a kde ho vyrábí, kolik stojí. Stejně tak máte informaci, kolik procent z konečné ceny tvoří zisk pro Code41. Ve Švýcarsku, kde jsou bezmála veškeré výrobní ceny naprostým tabu, něco nebývalého.        

Dnes má ateliér 28 zaměstnanců, na svém kontě 6 kolekcí hodinek, 2 vlastní strojky, 550 000 komunitních členů, 590 000 návštěvníků webových stránek, prodej do více než 130 zemí … To vše se podařilo všeho za sedm let od založení v roce 2016. Ke všem těmto úspěchům bychom si dovolili přidat i odvahu přijít se zcela novou kategorií hodinek, jakou je nesporně Mecascape.

Foto: Code41

Code41

Mecascope

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: 108 x 71 mm, výška 8 mm, titan

Kalibr: vlastní, 237 dílů

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 8 dnů

Kamenů: 39

Cena: 9 950 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...