- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky BA111OD: Veblenův efekt
Novinky

BA111OD: Veblenův efekt

Detail:

Výrazná ručně skeletovaná základna. 

Spodní půlka čelní strany s tourbillonem a nápisem Swiss made:

Nápis Swiss made je velmi podstatný.

Na můstcích skeletovaného kusu BA111OD jsou velmi rozhodující nenápadné nápisy. Jako například na dýnku bubínku pérovníku název: Chapter 4.1. Snad ještě důležitější je na pozici 5 dvojice slov: Swiss made. A to nemluvíme o výrazu na pozici 9 až 11. Hned vysvětlíme.

Jde o švýcarskou značku s podivných názvem BA111OD se sídlem v Neuchâtel, který se velmi snadno rozšifruje, protože jde vlastně o jméno zakladatele – Thomas Baillod. Název modelu Chapter 4 pak napovídá, že hovoříme o v pořadí teprve čtvrtém modelu a druhém se švýcarským strojkem. Jakým tentokrát, to pozná každý – za kalibrem BA.01 hledejme tourbillon od firmy BCP Tourbillons SA (Cortaillod, kanton Neuchâtel), za níž stojí hodinář Olivier Mory. Tedy hovoříme ve Švýcarsku vyvinutém a tam také vyráběném tourbillonu. No, a nyní přichází na řadu onen nápis na pozici 9 až 11: The Veblen Dilemma. Co napovídá?

Americký ekonom a sociolog norského původu Thorstein Veblen (1857-1929), se zabýval kromě jiného otázkou nadbytečné spotřeby a formuloval tak zvaný veblenův efekt. Ten říká, že spotřebitelé kupují drahé luxusní zboží, i když mají na trhu dostupnější, protože mají pocit, že dražší zboží musí být zákonitě kvalitnější. A zakladatel BA111OD i samotný model Chapter 4.1 dokazuje, že se spotřebitelé nechávají „balamutit“ a mílí se. Jak to?

Prostě proto, že předpokládají, že hodinky s tourbillonom švýcarské produkce v limitované edici musí být za desítky tisíc euro. Tento je za 3 920 až 4 162 Euro! Vykřičník přidáváme vědomě, protože jde zjevně o nejlevnější švýcarský tourbillon vůbec na trhu.

Jedná se o strojek se stejně působivými technickými parametry, jako je cena. Pracuje na frekvenci 21 600 polokmitů/h, má rezervu chodu 105 hodin a přes citlivost komplikace jako je minutový tourbillon je kus odolný vůči rázům do 5000 G. Voděodolnost pouzdra z titanu třídy 5 o průměru 53 mm s kovově šedou DLC povrchovou úpravou činí 50 m. 

Zakladatel společnosti BA111OD Thomas Baillod zakódoval do modelu ještě jeden vzkaz. A to, když zvolil pro limitovanou edici Chapter 4.1 právě 220 kusů. Letos si totiž připomínáme právě tolik let od patentování tourbillonu Abrahamem-Louisem Breguetem.      

BA111OD

Chapter 4.1 The Veblen Dilemma

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 43 mm, titan

Kalibr: BA.01

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 105 h

Kamenů: 19

Voděodolnost: 50 m

Edice: 220 ks

Cena: 4 162 Euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...