- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Charlie: 1150 km Antarktidou
Zaujalo nás

Charlie: 1150 km Antarktidou

Matthieu Tordeur s hodinkami Charlie v Antarktidě
Matthieu Tordeur s hodinkami Charlie v Antarktidě

Francouzský dobrodruh a průzkumník Matthieu Tordeur se vydal sám a sám od pobřeží Antarktidy, z místa Hercules Inlet k jižnímu pólu tohoto věčně bílého kontinentu, na cestu dlouhou 1150 km, 51 dnů, v mrazech -37 st. Celsia. Vlastně tak zcela sám nebyl, protože společnost mu dělal Charlie. Aby bylo jasno, Charlie je francouzská značka hodinek a její model Concordia se zrodil, aby se vydával na takováto dobrodružství.  

Kolekce Concordia vznikla v roce 2018 a postupně ji doplňují další modely a verze, včetně těchto: Concordia Automatic GMT Blue s dvojím zobrazením času, ale i svěží novinka Automatic Sapphire Blue Antartic. Oba kusy mají ocelové pouzdro o průměru 40 mm, a i díky safírovému sklíčku o síle 3 mm odolají tlaku 30 atm, tedy v hloubce 300 metrů po vodou. Samozřejmostí je jednosměrně otočná luneta posouvaná ve 120 krocích.

V prvním případě jde o verzi s GMT (kalibr Soprod 125), což je pro všechny světoběžníky praktická komplikace. Naopak výraznější je model Blue Antartic s modrým safírovým sklíčkem nahrazujícím číselník, přitom se zapuštěnými luminiscenčními indexy. Zároveň modrý safír odkrývá část mechanického strojku Soprod P024, což už v názvu jasně naznačuje, že jde o obdobu ETA 2824. Pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má rezervu chodu 40 h. Je odladěn tak, aby se jeho garantovaná odchylka pohybovala v rozmezí 0 až +14 s za 24 h.

Vkusně odladěný Blue Antartic hýří modrou. Je na hliníkové lunetě, pryžovém kroužku na korunce se symbolem kompasové hvězdice, na číselníku. Na ocelovém okruží kolem safírového sklíčka v dýnku najdete kromě jiného i označení Made in France. Přiznejme, že přesnější by bylo Swiss-France protože pouzdro, strojek a další díly vznikají ve Švýcarsku, přičemž návrh, konečná kompletace a další se děje v Paříži, kde má značka sídlo. Na dýnku je i další geografické určení – Antarctique. Kam se tedy s nimi vydáte, je jen na vás, ve všech třech místech je Charlie Concordia doma.

Foto: Charlie

Charlie

Concordia Automatic Sapphire Blue Antarctic

Strojek: mechanický, s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 40 mm, výška 12,5 mm, ocel 

Kalibr: Soprod 2S024, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm  

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 40 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 300

Cena: 27 157 Kč    

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

V popředí Nomadic, vzadu Titanic
TémaZaujalo nás

Velký příběh: Nomadic a Titanic

R.M.S. Titanic plul 14. dubna 1912 v ledovém poli poměrně rychle, důvodů mohlo...

Umělecká díla na číselnících hodinek
HomeZaujalo nás

Nový trend: Umělecká spojení

Obvykle hovoříme o trendech, jako o určitém jednom vizuálním nebo technickém směru,...

Done Watches Mechanica B03 LE
NovinkyZaujalo nás

Done Watches: Sny nepočkají

O některých lidech se dá říct, že mají životopis jako z románu. V případě...

Delma Classic
NovinkyZaujalo nás

Delma: Oslavenec v elegantním saku

Oslavy mohou být stejně tak bouřlivé, s petardami a girlandami, s hostitelem v rozverném...