- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Eberhard & Co.: Ohlédnutí zpět
Zaujalo nás

Eberhard & Co.: Ohlédnutí zpět

Eberhard & Co. Chronographe 1887 Automatique LE
Eberhard & Co. Chronographe 1887 Automatique LE

Upřímně řečeno ohlédnout se zpět je pro dlouhou řadu značek rozumným a úspěch přinášejícím krokem. Tak je tomu i v případě řady 1877, kterou Eberhard & Co. představil v roce 2019, aby oslavil dnes už bezmála století a půl (přesněji 147 let) svoji dlouhou pouť. Pro letošní rok zvolila téma – chronograf. Tudíž se objevily novinky Chronographe 1887 Automatique, přičemž hlavní v limitované edici.

Přirozeně, že největší zájem vzbudila ona omezená na 250 kusů série, kterou odlišíte nejen barvou číselníku – bílá a černá, ale ještě lépe pohledem na strojek.

Tak to vezmeme po pořádku. Pokud jde o číselník, na rozdíl od sériové verze nabízí ta limitovaná dvojici škál. Nejen telemetrickou, umožňující měřit v krocích 1/5 s průměrnou rychlost v km/h, ale také tachymetrickou v podobě spirály v centru číselníku. V druhém případě jde o pomůcku pro určení vzdálenosti. Spirála je na bílé verzi modrá, stejně jako centrální sekundová ručka a číslovka 12. To je naše hvězda. V černé verzi je toto vše vyvedeno bíle.

Druhé, co asi nepřehlédnete, je fakt, že druhé, tedy zastavovací a nulovací tlačítko chronografu, je integrováno do výrazné korunky. Ovšem až pohled skrze sklíčko v dýnku vás ujistí – díváme se na strojek s ručním nátahem a chronografem s fly-back funkcí skokového návratu stopovací sekundové ručky na začátek dalšího odpočtu, tedy na pozici 12.

Oficiální informace hovoří o použití strojku Calibre EB 380, což je kalibr AMT 5100. Jeho zkratka zní možná trochu tajemně, ale jde o verzi známé Sellity SW510 M. Na rozdíl od běžného chronografu tohoto výrobce se AMT 5100 vyrábí v provozu Manufacture AMT SA, který se zaměřuje na špičkové strojky a modifikace podle přání zákazníků. V případě Eberhardu je například specifický rozměrný můstek ve tvaru erbovního znaku s velkým E mezi dvojicí modřených šroubků. Možná až moc překrývá jak palcový modřený rozdělovač, tak věnec oscilátoru. Ale to je věc estetiky. Jinak je základní parametr strojku klasický: frekvence 28 800 polokmitů/h. Díky ručnímu nátahu má rezervu chodu 58 h proti SW500 se základní rezervou chodu od 42 h. Zároveň je kalibr nižší o 0,9 mm, tedy 7 mm. Na okruží dýnka se také dočteme, kolikátý kus je ten daný z limitované edice 250 ks u každé barevné verze.

Druhou nedávnou novinkou Eberhard & Co. je Chronograf 1887. Rovněž model s fly-back funkcí, ale s automatickým nátahem. Sice v retro stylu, ale výrazně sportovnějším, byť také s druhým tlačítkem v korunce. Nicméně například bez tachymetrické spirály na číselníku. Kdo chce retro, ale přitom se tak zvaně neobejde bez automatického nátahu, asi zvolí tuto sériově vyráběnou variantu. My netajíme své jiné preference, nicméně v obou případech jde o příjemné ohlédnutí se zpět.

Foto: Eberhard & Co.

Eberhard & Co.

Chronographe 1887 Automatique LE

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 41,5 mm, výška 14,4 mm, ocel

Kalibr: EB 380, průměr 30 mm, výška 7 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 58 h

Kamenů: 23

Voděodolnost: 50 m

Edice: 2 x 250 ks            

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

V popředí Nomadic, vzadu Titanic
TémaZaujalo nás

Velký příběh: Nomadic a Titanic

R.M.S. Titanic plul 14. dubna 1912 v ledovém poli poměrně rychle, důvodů mohlo...

Matthieu Tordeur s hodinkami Charlie v Antarktidě
Zaujalo nás

Charlie: 1150 km Antarktidou

Francouzský dobrodruh a průzkumník Matthieu Tordeur se vydal sám a sám od...

Umělecká díla na číselnících hodinek
HomeZaujalo nás

Nový trend: Umělecká spojení

Obvykle hovoříme o trendech, jako o určitém jednom vizuálním nebo technickém směru,...

Done Watches Mechanica B03 LE
NovinkyZaujalo nás

Done Watches: Sny nepočkají

O některých lidech se dá říct, že mají životopis jako z románu. V případě...