- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Bulgari: Kouzelná skříňka
Technika

Bulgari: Kouzelná skříňka

Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary
Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary

Řecké báje, české pohádky, povídačky pro děti… Tam všude se objevují kouzelné skříňky, truhlice, chcete-li dnešní mluvou řečeno boxy s tajemnými silami uvnitř. Ani dnešek a svět hodinářství se bez něčeho takového neobejde. Zatím posledním příkladem budiž Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary a jejich box.

Začněme samotnými hodinkami, které jsou v pořadí už osmým světovým rekordem značky Bulgari. Přirozeně pokud jde o výšku strojku i samotného pískovaného pouzdra o průměru 40 mm. Ty totiž šokují mírou 1,8 mm včetně pouzdra ze slitiny kombinující karbid titan s karbidem wolframu. Byť je pravdou, že Richard Mille o čtyři měsíce později přišel s UP-01 Ferrari s výškou pouzdra jen 1,75 mm. My se ale chceme přes Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary dostat až k jeho „kouzelné skříňce“, takže souboj Bulgari s UP-01 o 0,05 mm necháme pro tentokrát stranou.

Pokud jde o pouzdro od Bulgari, přidáme krátké vysvětlení použitého materiálu. Začněme tím, že karbid wolframu se běžně používá do ocelí. Čistý karbid wolframu je však křehký, což se řeší smícháním s malým množstvím titanu, kobaltu a dalších kovů. Pro tak tenké pouzdro je maximální zpevnění nezbytné. Ostatně i současné nejtenčí quartzové hodinky Citizen Eco-Drive One (2016 projekt, 2019 sériové) se strojkem o síle 1 mm a výšce pouzdra 2,98 mm, mají pro zpevnění lunetu z cermetu. Je to kompozitní materiál složený z keramiky (cer) a kovu (met). Obsahuje kromě jiného právě karbid titanu.    

Nyní zpět k hodinkám Octo Finissimo Ultra, které byly uvedeny zhruba před rokem, 21. března 2022. Jejich kalibr BVL 180 má na výšku 1,5 mm, což je v pořadí již 8. světový rekord Bulgari. Jedná se o regulátor, což je velmi logické. Oddělením dvojice číselníků (hodin a minut), stejně jako použitím disku pro sekundy se výrobce vyhnul nutnosti použít trubku s hřídelí pro ručky hodin, minut i sekund, což by znamenalo rostoucí výšku strojku.

Obdobně ruční nátah bez rotoru přináší úsporu prostoru. A do třetice nelze opomenout fakt, že je použit titanový tah o síle jen 1,5 mm. Takto tenký kovový tah šetří výšku časomíry.  Zároveň vyřazením koženého řemínku „chrání“ tenké pouzdro. To by při extrémním zatažení mohl způsobit až deformaci pouzdra, jak se o tom píše, pokud jde o historického rekordmana ultra tenkých hodinek Jeana Lassaleho. Nyní bylo učiněno vše proto, aby byl světový rekord opět v kapse Bulgari a byl tak pokořen do té doby kralující nejtenčí model – Piaget Altiplano Ultime Concept o síle pouzdra 2 mm.

Pokud jde o technické parametry BVL 180 jsou následující: frekvence 28 800 polokmitů/h, rezerva chodu 50 h. Je tu ještě jedno, co chceme zmínit. Nad základnou z karbidu wolframu dominuje víčko bubínku pérovníku s unikátním gravírováním QR kódu (pro čtení pomocí třeba chytrých telefonů), což poskytuje možnost propojení mechanického světa se světem digitální dimenze. Činí tak z modelu originální umělecké dílo. Ostatně není divu, že jde o stroze limitovanou edici 10 kusů.

Pokud chcete shlédnout video, pak více na:

https://www.youtube.com/watch?v=hAaW804VThA.)

Je čas ji otevřít

Originální box, který svede mnohem více, než jen uložit bezpečně hodinky. On také nastaví správný čas.

Závěr textu patří avizované „kouzelné“ skříňce. Hodinářské dílo od Bulgari se totiž ukládá do originálního boxu. Na vnější straně jejího víka je digitální displej. Určený k tomu, aby majitel hodinek nastavil přesný aktuální čas hodinek. Digitální odpočet času skrytý ve skříňce je totiž přece jen proti mechanice násobně přesnější. Stává se tedy jakýmsi kontrolním časem. Díky mechanismu skrytému v boxu, přesněji uvnitř kovového prstence objímajícího uložené hodinky, je po nastavení chtěného času na displeji a zavření víka přenastaven přesný čas i na samotných hodinkách. Ty jsou zároveň elektromotorkem nataženy.

V případě druhé funkce, tedy ručního nátahu nejde o žádnou novinku. Samozřejmě, že jsou spíše známy natahovače pro hodinky s automatickým nátahem, nicméně existují i pro modely s ručním.

Pokud jde o nastavení mechanických hodinek pomocí elektroniky, opět známe hned několik příkladů. Jedním je Ressence a jeho eCrown systém, složený z 87 komponentů. Jde o moderní miniaturizovaný elektromechanický systém, který potřebuje pouze 1,8 joulů energie za den, přitom ale dokáže ve spojení s mobilem kontrolovat a upravovat přesnost chodu mechanického kusu Type 2.

Resence přišel s unikátním řešením, kdy pomocí mobilu mechanismus eCrown (87 dílů) upraví čas mechaniky.

Ještě dál se dostal Urwerk a jeho model AMC z roku 2019. Poté, co jsou náramkové hodinky s ručním nátahem upnuty do kouzelné skříňky (kufřík s atomovými hodinami má rozměry 45 x 30 x 18 cm a hmotnost 35 kg), je nataženo hnací péro. Tlačítkem sync pak lze s přesností na sekundy synchronizovat chod mechanických hodinek s těmi atomovými.

Urwerk AMC kombinuje atomové hodiny v kufříku s mechanikou na zápěstí. Výsledkem je fascinující přesnost chodu.

(Podívejte se na podrobnosti v rubrice Video).

Atomové hodiny s přesností na milisekundy jsou dílem společnosti Spectra Time s odchylkou 1 sekundy za 317 let, takže i mechanické hodinky s kalibrem AMC (frekvence 28 800 polokmitů/h, rezerva chodu 80 h) zaručí totéž.

Zkrátka ať už je řeč o Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary nebo jiných výjimečných časomírách, díky kouzelným truhličkám jsou také kouzelně přesné.

Už samotné hodinky Bulgari Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary nadchnou. Co teprve ve svém „chytrém“ boxu.

Bulgari

Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 40 mm, výška 1,8 mm, karbid wolframu a titanu

Kalibr: BVL 180

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 h

Kamenů: 21

Voděodolnost: 30 m

Edice: 10 ks

Cena: 427 000 CHF

Foto: Bulgari, Resence, Urwerk, GPHG 

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Locman Montecristo OISA 1937
Technika

Locman: První kalibr

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo...

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Technika

Stačí běžná spona?

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano,...