- Blog-magazín o hodinkách -

Home Testovali jsme Chobotnice od Bianchi
Testovali jsme

Chobotnice od Bianchi

Jacquet Biancchi JB200 Poulpro
Jacquet Biancchi JB200 Poulpro

Pokud vám přijde, že obdivovat hlavonožce Octopoda Leach, nejchytřejšího z bezobratlovců, je trochu podivné, pak jste asi neviděli, co svede. Pod vodou jsem je potkal několikrát, včetně situace, kdy kolega potápěč ho chytil za jedno z osmi chapadel a octopus mu to chtěl vrátit tím, že se snažil strhnout mu masku z obličeje. Pak jsem potkal chobotnice jako sochy ve francouzském Marseille. Jsou totiž symbolem tohoto města, a tak se musela objevit na číselníku hodinek nejslavnějšího místního hodináře Jacquese Bianchi JB200 Poulpro.

Oba – francouzský hodinář a chobotnice – jsou mimořádnými symboly. V prvním případě jde o mistra, který nejen že v minulosti postavil quartzové hodinky pro příslušníky speciální francouzských žabích mužů, ale dokázal víc. Znal se s Jacques-Yves Cousteaudem a po pravdě právě on seřizoval a případně opravoval hodinky, které dostali potápěči nejznámější potápěčské firmy světa Comex. Že mezi nimi byly i hodinky s korunkou, není třeba snad ani zdůrazňovat. I ty potřebovali zásah mistra hodináře.

To byl jeden z popudů, proč francouzské námořnictvo sáhlo právě po modelech od Bianchi. V 80. letech se zrodila kromě jiného quartzová řada JB200. Rozuměj Jacques Bianchi 200 metrů. V roce 2021, za spolupráce s další francouzskou hodinářskou značkou M.A.T., se Bianchi vrátil k tomuto tématu modelem s označením Grand Diver, který měl na číselníku siluetu žabího muže. O dva roky nato, po absolutně bleskovém vyprodání všech nabídnutých kusů, následovala černá a modrá řada (modrá jako moře, černá jako inkoust vypouštěný chobotnicí v ohrožení) JB200 Poulpro, což v místním nářečí neznamená nic jiného než chobotnice. My jsme tentokrát nezaváhali a je v redakční sbírce.

Tvar destro       

Milé překvapení začíná v okamžiku, kdy rozbalíte obyčejnou papírovou krabici. Uvnitř je kožené modré pouzdro s náhradním textilním řemínkem, nášivkou s chobotnicí, a textilním pouzdrem pro samotné hodinky. Ty mají tvar destro, tedy soudku se šroubovací korunkou chráněnou dvojicí hranatých výstupků, a to na levé straně. Na tento krok, tak oceňovaný potápěči, jako by množství výrobců zcela zapomnělo. Ke škodě věci. Poměrně úzká jednosměrně otočná luneta (3 mm) s hliníkovou vložkou se na první pohled nezdá s luminiscenčními indexy a pěticí číslic (Super-LumiNova) dostatečně čitelná v hlubších vodách. Omyl. Tyto luminiscenční body, stejně jako ty na číselníku, dovolí i v kalných vodách vynikající orientaci v čase. 

Nejdříve jsem Bianchimu tak trochu „vyčítal“, že není svítící také silueta chobotnice. Pak jsme ale přijal ideu výrobce – nabídnout vskutku potápěčské hodinky, nikoliv svítící cirkus.

Zamlouval se nám i pryžový tah typu tropico s kovovou trnovou sponou. Té můžeme vyčítat, že na volné ploše nemá žádný symbol nebo znak, obdobně jako korunka. Když už mluvíme o výhradách, mincovní ozubení jednosměrné otočné lunety se 60 kroky není moc výrazné, takže si před ponorem budete muset sundat neoprenové rukavice, a teprve tak nastavit třeba dobu ponoru bez dekompresní zastávky. Šroubovací korunka by rovněž mohla mít větší průměr, konkrétně 6,5 mm.

Pryžový tah typu tropico s kovovou trnovou sponou

Šroubované dýnko gravírované symbolem chobotnice a značky Bianchi, stejně jako M.A.T. je doplněno informací, že jde o limitovanou edici a konkrétní číslo našeho kusu je 0408.

Nevěřte číslům

Náš dojem z „chobotnice“ lze shrnout: má milý vzhled. Pokud jde o konkrétní námi naměřené hodnoty, jsou stejně matoucí, jako schopnost kamufláže octo pous (starořecky – osm nohou). Oficiální údaj totiž hovoří o průměru pouzdra z oceli 42 mm. Takový rozměr, ale na pouzdře nikde nenaměříte. Průměr lunety je totiž 39,67 mm, samotného safírového sklíčka 30,22 mm, s korunkou je průměr 46,11 mm a s nožkami 46,40 mm. Tak si vyberte. Naopak, co mile překvapilo, byl rozdíl mezi udávanou výškou pouzdra 13,30 mm a naměřenými jen 12,22 mm. Tím chci říct, že ani na malém zápěstí nepůsobí hodinky nepřiměřeně jako některé jiné potápěčské kusy. Jasně ukazuje, že při této voděodolnosti 200 metrů nemusí být potápěčské hodinky kusem oceli. Což také v tomto případě znamená, že na zápěstí budete nosit jen 106 g.

Co je uvnitř?

Jelikož první novodobá generace JB200 používala strojek Seiko NH35, dalo se očekávat, vzhledem k zájmu, stále držet dole cenu, že na tom se nic měnit nebude. Nicméně značka sáhla nakonec po švýcarském kalibru Soprod P024 (po písmenu P následuje nula, nikoliv písmeno ó) koncernu Festina. V zásadě jde o obdobu ETA 2824. Zajímavé je, že v témže roce 2020, kdy byl strojek uveden, Soprod uvedl i moderní Newton. Proč tedy padla volba na P024, můžeme jen spekulovat. Asi šlo o to nabídnout sice švýcarský kus, ale za přijatelnou cenu (odhadem cena strojku kolem 4000 Kč).

Co tedy Soprod nabízí? Pří plném nátahu přesnost chodu dosahovala v průměru odchylku 5,83 s/24 h (nejnižší pak byla 3 sekundy), a to při výkyvu věnce oscilátoru blízkému 290 stupňům. Po 24 hodinách vše „pokazily“ dvě pozici – s korunkou na pozici 3 a 6. Tam se nejčastější odchylka jen 4 s/24 h najednou zvýšila až na 12 s. Průměr tedy činil po 24 hodinách chodu 6,5 s/24 k a celkem v průměru 6,16 s. Což je vskutku solidní výsledek. I s rezervou chodu, která oficiálně činí 42 h, bude majitel chobotnice spokojen – je v reálu o 1 hodin delší.

Zelená je dobrá

Zatím poslední verzí JB200 se před nedávnem stala Posidonie, název odkazuje na mořské rostliny. Takže po černé a modré přichází na řadu zelená, ovšem bez nějakého symbolu na číselníku. Jasně, pokud dáváte přednost zelené, je vaše. Vlastně už není, protože jako každý kus od Bianchi, byl i tento v limitované edici 150 ks ihned vyprodán. I když proti modré chobotnici stál (uváděno bez DPH) bezmála rovný dvojnásobek. Já se přiznám, že si naopak modré verze cením dvojnásobně.

Foto: autor

Jacquet Bianchi

JB200 Poulpro

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 13,3 mm, ocel

Kalibr: Soprod P024, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 200 m

Limitovaná edice

Cena: 646 euro (bez DPH)

Jacquet Bianchi JB200 Poulpro

Výsledky měření byly velmi přijatelné

Měření přesnosti chodu: plný nátah/po 24 h

Poloha

Číselníkem nahoru +6/+4

Číselníkem dolů +3/+3

Korunka vpravo +9/+12

Korunka dolů +7/+12

Korunka vlevo +3/+4

Korunka vzhůru +7/+4

Nejvyšší odchylka +9/+12

Nejnižší odchylka +3/+3

Nejvyšší amplituda 332/274

Nejnižší amplituda 289/242

Naměřené velikosti:

Rozměry pouzdra: průměr 39,67 mm, s korunkou 46,11 mm, s nožkami 46,40 mm, výška 12,22 mm

Hmotnost: 106 g

Jacquet Bianchi JB200 Poulpro

Výrobce: Jacquet Bianchi, M.A.T. Marseille, Francie

Kalibr: Soprod P024, průměr 24,6 mm, výška 4,6 mm

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 13,3 mm, ocel, voděodolnost 200 m

Funkce: hodiny, minuty, sekundy, datum

Prodejce: výhradně na stránkách výrobce

Cena: 776 euro (19 000 Kč)

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

REC Watches 901 Automatic
Testovali jsme

REC: Porsche na zápěstí

Víte, jak umírají legendy? Jsme si vědom toho, že to zní krutě...

Yema Writmaster Traveller 1948 Limited Edition
Testovali jsme

Yema: První vlastní mikro-rotor

Příběh francouzské značky Yema z největšího hodinářského centra země galského kohouta, z Morteau, by...

Seiko Presage SPB059J1
Testovali jsme

Seiko: Věštba Presage se vyplnila

Je to právě 111 let. co Seiko začalo vyrábět mechanické náramkové hodinky,...

Prim Elegance Retro od MPM Quality
Testovali jsme

Prim: Elegance Retro

Ono slovo v názvu modelu, italsky eleganza, pochází z latiny a nám se zamlouvá...