- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Hublot: Otevřené dveře budoucnoti
Téma

Hublot: Otevřené dveře budoucnoti

MP-10 Tourbillon Weight Energy System
MP-10 Tourbillon Weight Energy System

Slogan firmy sice hovoří o tom, že značka tímto modelem a obecně řadou MP-10 otevírá dveře do budoucnosti, ale my si dovolíme tvrdit, že Hublot prostě vstoupil do už otevřených dveří budoucnosti časomír svým kusem MP-10 Tourbillon Weight Energy System. Proč?

Zdá se to bezmála paradoxní, že se mechanické hodinky, kterým tak „zavařil“ quartz, který následně přijal i podobu tak zvaných digitálek, nyní tak snaží některými modely, aby vypadal digi. Nicméně je to tak. Jedním z takových výjimečných kusů je právě MP-10 Tourbillon Weight Energy System.

Mechanické digi

Pokud ovšem jde o onu vnější stránku věci, jsme přesvědčeni, že ten technicky nebývalý počin otevření dveří do tohoto světa udělali jiní než Hublot. Vybavuje se mi jich hned několik. Na prvním místě Cabestan od Winch Tourbillon Vertical až po Terra Luna, dále pak De Grisigono Meccanico DG N03 Titane. Ale dnes už i nepoměrně cenově zcela jinde položený Angles Watch Cylindrex Automatic a další kusy.

A když už říká výrobce něco ve stylu – světe div se, žádné ručky, ale válečky, automatický nátah, ale přitom žádná tradiční otočná oscilační hmota, zato lineární nátah (známe u Corum Golden Bridge Automatic), pak je na místě se usmát. To všechno, stejně jako nakloněný tourbillon (Greubel Forsey) jakoby vybíhající z pouzdra, už na scéně bylo. V posledním případě mluvme třeba o značce Concord a kusu C1 Tourbillon Gravity.

Nebát se vstoupit

Takže? Chtěli jsme se jen pousmát nad letošním přírůstkem Hublotu? Ale kdeže. Rozhodně nikoliv. Ostatně i marketingoví pracovníci tohoto výrobce byli natolik chytří, že se vyjádřili následovně: „Naše kolekce MP musí znovu objevit stávající komplikace, vytvořit něco exkluzivního, vymyslet, postavit a otevřít nové cesty v hodinářství.“ Našimi slovy z titulku řečeno – vstoupit do otevřených dveří budoucnosti.

Do oněch pomyslných dveří vstoupil Hublot nikoliv náhodou. Vždyť Mathias Buttet, s nímž jsme se setkali a mluvili i v Praze, zakladatel BNB Concept (2004), po krachu unikátního ateliéru skončil jako šéf vývoje právě u Hublotu. Přičemž zobrazení času pomocí otočných válečků bylo jedno z děl BNB Concept. Ostatně stejně tak tourbillon bezmála jako mimo pouzdro, tedy Concord C1 Tourbillon Gravity vytvořil právě ateliér BNB Concept.

Nicméně i po 20 letech od roku 2004 a prvních unikátních hodinkách nejen od BNB Concept, vstoupil Hublot do otevřených dveří budoucnosti zdařile. Postavil titanové hodinky o rozměrech 54,1 x 41,5 mm a výšce 22,4 mm s voděodolností 30 m. Vsadil na zaoblený obdélník, což bylo velmi zdařilé, protože na rozdíl například od Cabestan se tak stal velký kus nositelným.

Spojení v jedno

V čem je tedy ona výjimečnost modelu MP-10 Tourbillon Weight Energy System když, jak jsme výše uvedli, tolik značek před ním otevřelo ony pomyslné dveře budoucnosti? Jednoduše v tom, že v daném kusu hodináři spojili celou řadu originálních technických řešení, s nimiž sice přišli jako první jiní, ovšem nikoliv v jeden zdařilý celek. Pouzdro s oblými tvary, k jakému se Cabestan od modelu Winch, přes Suderia Ferrari One až po Terra Luna teprve dopracovával. Nebo fakt, že De Grisogono Meccanico DG se neobešel s jedinou korunkou, Hublot sice rovněž nikoliv. Ovšem pro zachování jednotného designu umístil možnost nastavení ruček ze zední strany pouzdra. Ostatně ani tourbillon od Concord C1 Tourbillon Gravity, byť jeho cílem bylo klec jaksi „dát stranou“, nepůsobí jako součást celku. Obě myšlenky, vystavit klec tourbillonu na odiv a zároveň nenechat „vypadnout“ z celku se technikům Hublotu povedlo zdařile uvést do života, a ještě přidat její náklon.

Vlastní kalibr HUB9013 s frekvencí 21 600 polokmitů/h, jehož vývoj trval 5 let, a má celkem 592 komponentů, používá celkem 66 kamenových uložení. Čtení času rozdělili tvůrci do celkem čtveřice horizontálních částí. Zcela nahoře pod označením Hours je červený trojúhelník mířící na otáčející se válec s číslovkami hodin. Pod nimi je stupnice minut. A dál, respektive při sklopení pohledu je tu další zóna. Aby se jasně oddělily zóny pro odpočet času od ukazatele rezervy chodu (48 h), nemíří na hliníkový věnec se zelenou a červenou plochou červený hrot, ale bílý. V nejnižším patře je pak věnec tourbillonu, který je zároveň ukazatelem sekund.

O automatický nátah se stará dvojice závaží z bílého 22karátového zlata, která kloužou po dvojici vodících vertikálních tyčí. Obdobně, jako to ve své době zřejmě první udělal Corum Bridge Automatic. Na rozdíl od tohoto řešení ale Hublot přidal na vnější kluzné tyče svinutou pružinu, která napomáhá po posunutí závaží na jeden z dorazných konců, dodat impulz pro pohyb závaží tentokrát v opačném směru. Tím zajistit nátah. Svým způsobem je to systém jako vůbec první automatický pohon v náramkových hodinkách, který byl dílem britského hodináře Johna Harwooda. Patentoval si ho v roce 1923 a v roce 1924, tedy právě před sto lety, ho uvedl na scénu. Rádi budeme věřit, že i toto datum vzal Hublot v potaz.

Ono vstoupit do zatím jen přiotevřených dveří budoucnosti hodinářství není jen tak, jak dokazuje MP-10 Tourbillon Weight Energy System. Proto je samozřejmé, že jde jen o 50 kusů limitované edice a za cenu čtvrt milionu švýcarských franků. Nicméně, dveře jsou otevřeny. Jen račte vstoupit.

Foto: Hublot, De Grisogono, Corum, Concord

Hublot

MP-10 Tourbillon Weight Energy System

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: 54,1 x 41,5 mm, výška 22,4 mm, titan

Kalibr: HUB9013, 592 dílů

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 48 h

Kamenů: 66

Voděodolnost: 30

Edice: 50 ks

Cena: 250 000 CHF 

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Konstantin Chaykin Stargazer
Téma

Ruská trojka: Chaykin, Raketa, Suchanov

Příměr s koňským spřežením není vůbec od cesty. Řeč totiž bude o současné...

Christopher Ward C65 Super Compressor Elite
Téma

Odkud se vzal Super Compressor?

Compressor, Compressor 2, Super Compressor … Že vám to zní jako: market,...

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...