- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Amida: Příběh vášně
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Amida Digitrend
Amida Digitrend

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo 1 na stánku 603 basilejské výstavy časomír ve Švýcarsku. Představeny byly hodinky značky Amida s názvem Digitrend. Možná bychom je mohli nazvat odpovědí na quartzové digitální hodinky, možná nebývalou vizí budoucnosti mechanických kusů. Vyberte si. Dnes po 48 letech je tu Amida Digitrend Take-off Edition.   

Přichází opět na scénu a snad ještě přitažlivější. Díky čemu? Samotné koncepci: nejen zobrazit čas mechanické časomíry tak zvaně digitálními číslovkami, ale navíc nikoliv na vodorovném, ale kolmo vytvořeném číselníku. Třetím faktorem je design pouzdra tvaru karoserie sportovního kupé se svažitou zádí. To všechno v součtu udělalo z Amida Digitrend supermoderní kus v roce 1976 a dělá to z obnoveného modelu i teď, v roce 2024.

Konkurence pro digi

Původní kus šel z pohledu trendů hodně dopředu, když vsadil na konkurenci s digitálními hodinkami Girard-Perregaux nebo Bulova, a to tím, že použil mimořádně jednoduchý mechanický strojek s jediným kamenovým uložením. Idea byla taková, že jakmile přestane fungovat, vymění se. Výrobcem byla značka Michael Berger Watch Company. Tahle sázka na nízkou cenu moc nevyšla, takže se nejčastěji tento kalibr nahrazoval velikostně stejným 17J od téhož výrobce. Přitom byl využit patent č. 3 685 283 podaný 13. listopadu 1970 (autor Joseph Bamat z La-Tour-de-Peilz ve Švýcarsku). Jeho podstatou byla skoková změna hodin a plynulý chod minut.

Samotné vertikální zobrazení času jako na displeji kolmo k zápěstí (proto se hovořilo o řidičských hodinkách) bylo zase možné díky patentu No. 3 786 626 z 5. dubna 1973 (autor Zeno Hurt). Šlo vlastně o odraz horizontálně na dva otočné disky nanesených číslic přes trojhran na displej. Aby Amida podtrhla svůj „souboj“ s digitálním LED zobrazením, nazvala svůj mechanismus LRD (Light Reflecting Display). Zdálo se, že Digitrend zůstane na scéně do té doby, než se obecný vkus od experimentů 70. let vrátí ke klasice. Jenže v roce 1979 firma zkrachovala.

První návrat

Život vrátil danému tvaru i technickému řešení Max Büsser a jeho MB&F s modelem HM No.5, a to v roce 2012. Techniku, tedy strojek vytvořili mistři z ateliéru Chronode – Jean-Francois Mojon a Vincent Boucard. Přenos obrazu číslovek zajistil opět hranol, tentokrát safírový, navíc s konvexní čelní čočkou, aby se číslovky zvětšily. Jediný „zádrhel“ je v ceně 54 000 CHF.

Druhý život

Další pokračování příběhu se datuje rokem 2015, kdy přítel designéra Matthieu Allégre (pracoval pro Piaget, Chopard, Jacob & Co. a také Corum) přinesl v aukci zakoupený původní model Digitrend od Amida. Zrodila se vášeň, z níž vznikla myšlenka obnovení jak samotného modelu, tak i značky. Ve spolupráci s Clément Meynierem, který založil značky Koppo a Depandel s automobilovým designem, stejně jako hodinářem Bruno Herbetem (tvořil pro Jaeger-LeCoultre i Vacheron Constantin) postavil modul o výšce jen 2 mm pro Digitrend Take-off Edition. Jeho kouzlo je v tom, že stačilo 9 dílů a dva kotouče s čísly: vlevo skákajících hodin ve 12hodinovém cyklu a vpravo minut. Pro jejich vertikální přenos zobrazení je opět použit mechanismus LRD (Light Reflective Display).

Základ pak tvoří strojek Soprod, konkrétně zatím poslední moderní kalibr Newton P092. Pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má rezervu chodu 44 h. Z výroby je nabízen ve dvou kvalitativních třídách. S přesností chodu +/- 7 s za 24 h a +/- 4 s za 24 h. Pohled na strojek, přesněji věnec oscilátoru nabízí safírové okno v dýnku s rytinou symbolického zobrazení kosmického věku.

Proti originálu z roku 1976 bylo přepracováno okno pro zobrazení minut, stejně jako upravena typografie číslovek, byť byla použita původní oranžová barva (je i na rubové straně řemínku). O což se postaral grafický designér Johann Terrettaz, který spolupracoval v tomto ohledu i s Urwerk nebo Akrivia.

Obrazně se do nového kosmického času dnešních dnů vydává značka i tím, že předprodej od 28. května, a to přes webové stránky značky, bude raketově rychlý a první kupci se stanou členy „posádky“ Amida při dalších projektech. Tedy dalších letech po nekonečném hodinářském nebi zapomenutých a navrácených hvězd.

Foto: Amida, MB&F

Amida

Digitrend Take-off Edition

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: 39 x 36 mm, výška 15,6 mm, ocel

Kalibr: Soprod Newton P092, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm + 2 mm modul

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 44 h

Kamenů: 23

Voděodolnost: 50 m

Cena: 2 900 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Depancel Allure Automatic Chronograph
Zaujalo nás

Depancel: Na závodní dráze

Nemusíte být právě obdivovatelem hodinek, které se odkazují na automobilový svět a...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...