- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Epos: Sportovní skeleton
Novinky

Epos: Sportovní skeleton

Epos 3505 SK Sport Collection
Epos 3505 SK Sport Collection

Je tomu 264 let, co se na scéně poprvé objevily v roce 1760 kapesní skeletované hodinky od francouzského hodináře Andre-Charles Carona, hodináře krále Ludvíka XV. Pro tehdejší společnost to bylo stejně provokující jako dekolt dámských šatů. A dodnes jsou skeletované kusy něčím osobitým, jak dokládá novinka Epos 3505 SK.

Kdosi chytrý řekl, že každé přirovnání kulhá. Přesto si ho dovolíme, a to přirovnáním skeletonu ke kabrioletu. Podobně se otevírají světu, vystavují na odiv svoji techniku, soukolí strojku jako by šlo o motor. Zároveň skeleton od Eposu, obdobně jako kabriolet, přitahuje pozornost svým sportovním duchem. Poměrně méně časté je i to, že je skeletovaný strojek zkombinovaný s ryze sportovním pouzdrem, stylem. Obvyklejší je, že otevřený pohledům mechanický kalibr se zapouzdřuje do stylem klasického pouzdra. Epos jde svojí cestou.

Výrobce ze švýcarského Lengnau zvolil ocelové pouzdro o průměru 41 mm a výšce jen 10,7 mm, což se pro model kombinují sportovní a elegantní vzhled hodí. Znamená to, společně s faktem, že strojek je skeletován, tedy odebráno na čelní straně strojku osm částí základny, že přestože má kovový tah, je kus nepoměrně lehčí, než byste čekali.

Co skeleton (Sellita ho označuje jako Semi Skeleton a nabízí v rhodiované i černé verzi) při pohledu skrze safírové čelní sklíčko ukazuje? Na pozici 12 nabízí pohled na věnec oscilátoru a za ním vlásek. Na pozici 5 pak hnací péro s více než jednou desítkou kolonek. Na pozici 3 je vidět natahovací a nastavovací mechanismus a v samém středu je pastorek a kolo převodu minutové a hodinové ručky. Zbytek, tedy například rotor a můstky odkrývá pohled díky sklíčku v dýnku hodinek. Dopodrobna se tak může každý fanda časomír seznámit s mechanickým kalibrem Sellita SW200, který je letos na trhu rovných deset let. Jedná se o strojek, který má základ odvozený od ETA 2824, což je velká klasika zaručující spolehlivost. Pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h, což vám potvrdí díky skeletonu vykyvování věnce oscilátoru na pozici 12. Rezerva chodu činí 38 hodin a to, kolik energie strojku ještě zbývá, napoví pohled na rozvinování hnacího péra na pozici 5.

V nabídce jsou tři kombinace barev vnitřního okruží minutové stupnice: šedo/bílá, černo/žlutá a asi nejvýraznější modro/žlutá. Také lze zvolit buď kovový nebo pryžový tah, čímž se počet variant zvýší na celkem šest.

Samozřejmě, jelikož jde o sportovní skeleton, nechybí odpovídající luminiscence. Látkou SuperLumi-Nova je pokryta hodinová a minutová ručky a na sekundové, která je podle verze buď žlutá nebo antracitová, vidíte luminiscenční čtyřúhelník. Ovšem nejvíce přitahují pozornost indexy označující každých 5 minut, nebo chcete-li každou hodinu. Mají totiž 3D podobu, tedy jsou malými skulpturami v prostoru. Za denního světla jsou bílé a za snížené viditelnosti a ve tmě září zeleně. Toto, nikoliv běžné ztvárnění indexů, vzniklo díky spolupráci Eposu se specializovanou firmou ve švýcarském Bielu.

Producent časomír z Lengnau v podobě modelu Epos 3505 SK sice nabízí další sportovní model, ale v elegantním balení a se skeletovaným strojkem. Je jako onen kabriolet, musíte mít odvahu si ho pořídit, protože v něm, a s nimi na zápěstí, budete nepřehlédnutelní.

Foto: Epos

Epos

3505 SK

Collection Sport

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, výška 10,7 mm, ocel

Kalibr: SW200 SK, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 26

Voděodolnost: 100 m 

V ČR koupíte na: www.herisson-watches.com

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...