- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Louis Moinet: Padesátka ocenění
Zaujalo nás

Louis Moinet: Padesátka ocenění

Louis Moinet Astronef
Louis Moinet Astronef

Nasbírat celkem více než padesátku mezinárodních ocenění, včetně české ceny udělené na pražské výstavě SEW za mimořádný přínos hodinářství, je i ve světě časomír mimořádné. Výtvory Louis Moinet jsou vskutku hodné uznání. Celkem tři prestižní ceny pak patří modelu Astronef, přičemž poslední získal zcela nedávno.

Už pohled na tento kus napovídá o mimořádném vzhledu i technice. V druhém případě jsou základem dva na ramenech umístěné tourbillony, které uloženy v klecích mají hmotnost všeho 0,25 g. Dvě ramena protínající střed číselníku mají na jednom konci tourbillon, jehož klec se otočí jednou za 10 minut a na druhém konci je zlaté závaží vyvažující tento létající tourbillon. Druhé rameno pak nese klec, která se otočí jednou za 5 minut. Pokud jde o rychlost pohybu ramen, je taková, že se každé 3 minuty a 20 sekund jejich otáčení sladí, a ramena i tourbillony se překryjí. Efekt tohoto „vesmírného tance“ je v zajištění ještě vyšší přesnosti, než bychom očekávali. Výsledné uvolnění energie pro chod strojku, pracujícího na frekvenci 21 600 polokmitů/h, je totiž zprostředkováno přes centrální diferenciál, jehož soukolí je uloženo v tubusu, z něhož vycházejí centrální ručky, minutová a hodinová. V okamžiku prvního použití kalibru LM 105 (2021) šlo o první planetární dvojici tourbillonů otáčejících se rozdílnou rychlostí. Ostatně vývoj strojku s ručním nátahem s celkem 56 kamenovými uloženími trval přes tři roky a firma na něm spolupracovala s výrobcem kalibrů Concepto.  

Stejně jako zaujme technika, osloví i design celého díla s pouzdrem v růžovém zlatě (8 ks) nebo titanu třídy 5 (rovněž 8 ks). Základ pouzdra tvoří tyto dva kovové díly o průměru 43,5 mm, do nichž je vložen safírový tubus o průměru 41,6 mm. Astronef tedy ve skutečnosti nemá lunetu, jen vnitřní okruží s dvojitou minutovou stupnicí stylu železné dráhy a arabskými číslovkami hodin.

Ani korunka nefunguje, jak jsme zvyklí. Nelze ji nastavit povytažením do první či druhé polohy pro nátah a nastavení ruček. Tyto kroky nastaví majitel časomíry pákou na dýnku. Posunem vlevo otáčením korunky lze natáhnout dvojici hnacích per, každé obstarává energii pro jeden z tourbillonů. I přes jejich velkou spotřebu energie, nabízí strojek rezervu chodu 48 h.

Je na vás, co z vašeho pohledu stojí za ocenění modelu Louis Moinet Astronet – technika či design? Nebo oboje?  

Foto: Louis Moinet

Louis Moinet

Astronet

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 43,5 mm, zlato/titan

Kalibr: LM 105, 470 dílů

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 48 h

Kamenů: 56

Voděodolnost: 10 m

Edice 8/8 ks

Cena: 360 000 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Depancel Allure Automatic Chronograph
Zaujalo nás

Depancel: Na závodní dráze

Nemusíte být právě obdivovatelem hodinek, které se odkazují na automobilový svět a...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...