- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Delma: Století oslavené tourbillonem
Novinky

Delma: Století oslavené tourbillonem

Delma 1924 Tourbillon
Delma 1924 Tourbillon

Oslavenec jménem Delma, tedy švýcarská rodinná hodinářská značka nepřetržitě fungující od roku 1924, oprávněně chtěla nabídnout obrazně víc než jen dort se stovkou svíček. Proto se rozhodla věnovat svým příznivcům a konec konců i sama sobě dárek v hodinářském světě asi nejvzácnější – tourbillon. Tedy model Delma 1924 Tourbillon.

Je na místě se trochu vrátit do historie švýcarské značky nepřetržitě vyrábějící ve švýcarském městě Lengnau, aby bylo zjevné, proč je novinka právě taková.

DNA preciznosti

První důležitosti je fakt, že nové hodinky jsou 100% švýcarské. Přirozeně, protože Delma, kterou založili v roce 1924 bratři Adolf a Albert Gilomenové, zůstávala po 42 let v jejich vlastnictví, aby ji následně rozvíjel opět jako ryze švýcarskou Ulrich Wüthrich, který také dal firmě současný název. Od roku 1996 předal otěže svému zeťovi Fredu Leibundgutovi. Rodinný podnik dnes pokračuje pod vedením jeho a syna Andrease. Tedy vždy v tradici švýcarského hodinářství. Zároveň si ale Delma užívala tvůrčí svobodu, kterou poskytuje právě rodinné vlastnictví. To v praxi znamená, že dříve než některé zavedené značky, se zaměřila na hodinky pro sportovní aktivity svých zákazníků. Záviděníhodnou reputaci má firma především pokud jde o potápěčské časomíry. V této oblasti patří do elitní skupiny výrobců mechanických hodinek, které se mohou vydat až do hloubky 5000 metrů. Nejde jí přitom o rekordy, protože ona voděodolnost je především dokladem kvality a spolehlivosti, bez které to prostě pod vodou není myslitelné. A tak právě tato zásada – stoprocentní švýcarská preciznost přirozeně vedla k tomu, jaký je model Delma 1924 Tourbillon.         

Stoprocentně švýcarský

Zásada robustnosti, která je vnějším projevem spolehlivosti, staví v případě novinky na 100% švýcarské produkci. Začněme samotným strojkem Calibre DT100.01. Zrodil se ze spolupráce techniků z Lengnau s mistrem hodinářem Olivierem Mory, který prošel školou v Renauld & Papi, Sellitě a také dalším výrobci strojků ValFleurier, aby se v roce 2016 osamostatnil, založil ateliér BCP Tourbillons La Chaux-de-Fonds a splnil si svůj sen – postavit precizní švýcarský tourbillon za dostupné peníze. Hned dva důvody, proč se právě s ním Delma pustila do projektu Calibre DT100.01 ke 100. výročí.

Obdobné to bylo s výběrem dalších spolupracujících na novince firem. Atokalpa z Alle, jeden z předních producentů dílů, dodal krokové ústrojí, Gimmel Rouages z Villiers vyrobil soukolí, tlumič nárazů dodal KIF Parechoc z Le Brass, pérovník Générale Resorts z Bienne a tak bychom mohli pokračovat dál. Součet nás pak stále dostává k témuž číslu: strojek je 100% švýcarský.

Tourbillon plnící COSC

Co tedy Calibre DT100.01 nabízí? Jde o tříručkový strojek s ručním nátahem a otevřeným průzorem na tourbillon na pozici 6. Na jeho kleci, která se otočí jednou za 60 sekund, je umístěna výrazná modřená ručka sloužící jako sekundová. Frekvence strojku dosahuje 21 600 polokmitů/h a rezerva chodu činí značných 105 hodin, tedy bezmála 4,5 dne. Protože Delma staví na preciznosti, odolají hodinky díky použití tlumiče nárazů KIF nárazům až do 5000 G. Antimagnetická odolnost pak činí až 2000 Gaussů. Přitom je samostatně každý strojek odladěn proti zvyklosti nikoliv v 5 ale 6 pozicích na přesnost chodu -4/+6 s za 24 hodin, což odpovídá preciznosti chronometru podle švýcarské normy COSC.

Delmě nešlo jen o technické parametry, ale i krásu strojku, který vidíte skrze safírové sklíčko v dýnku. Základna je pokryta perláží, můstky vzorem Cotes de Geneve, oba typy komponentů jsou pak ošetřeny rutheniem. Všechny hrany dílů jsou zkosené a leštěné, šroubky modřené a leštěné. Hovoříme tedy o strojku s vysokými technickými parametry, na který je příjemné se dívat.

Sportovní srdce

Je obvyklé, že výroční kus s tourbillonem je společenským modelem, tak se to dělá. Jenže to by neodpovídalo DNA značky Delma, jejíž doménou je sportovní styl. Přirozeně tedy i v tomto případě zůstala značka svou a vytvořila nikoliv běžný a banální kus, nýbrž méně častý sportovní tourbillon. Tomu odpovídá pouzdro z oceli 316 L o průměru 41 mm a výšce 14 mm se saténově broušeným povrchem, vyjma zrcadlově leštěných zkosených hran. Obě safírová sklíčka mají dvojitý AR ochranný povlak. Co asi překvapí, je údaj, který se dočtete na okruží dýnka – 20 ATM. Tedy, že kus je voděodolný do 200 metrů, a tak by se s ním dalo jít pod vodu i s dýchacím přístrojem. Tomu by odpovídal ochranný můstek korunky. Ovšem kdo by se hodlal potápět s tourbillonem!

Tourbillon určený pro každodenní nošení

Zato na každodenní nošení je doslova předurčen. Konec konců tomu odpovídá a velmi dobré čtení času díky dvojici centrálních poniklovaných ruček s luminiscenčním povlakem Super-LumiNova BGW9. Za denního světla je pigment bílý, za tmy modro-zelený. Jde o druhou nejjasnější luminiscenční látku vůbec. Ta působí ještě výrazněji i díky tomu, že jak ručky, tak indexy kontrastují s černým číselníkem se zrnitým povrchem. Fakt, že má Delma 1924 Tourbillon sportovní srdce ještě umocňuje kovový tah, který lze bez nářadí díky rychloupínacím stěžejkám zaměnit za italský kožený řemínek.

DELMA 1924 Tourbillon za tmy

Sté výročí značky Delma tedy doprovází nadmíru vhodný dárek – hodinky s tourbillonem, a to v limitované edici 100 kusů. Přičemž příznivci značky mohou při včasném nákupu (od 16. 1. do 16. 3. 2024) dostat další bezmála stotisíci korunový dárek. Model pro ně nebude stát 240 300 Kč. Poté model bude stát 337 500 Kč. Krásný dárek. V ČR si jej můžete koupit na www.herisson-watchs.com

Foto: Delma

Delma

Delma 1924 Tourbillon

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, výška 14 mm, ocel

Kalibr: Calibre DT100.01

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 105 h

Kamenů: 19

Voděodolnost: 200 m

Edice: 100 ks

Cena: 240 300/ 337 500 Kč       

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...

AVI-8 Hawker Harrier HUD Automatic
Novinky

AVI-8: Pilotní head-up displej

Vůbec první předchůdce současných head-up displejů byla technologie, která už v roce 1942...