- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Vulcain: Cvrček v lososové
Novinky

Vulcain: Cvrček v lososové

 Zatím posledním prezidentem USA, který nosil „prezidentské“ hodinky Vulcain Cricket byl zřejmě Bill Clinton. Předním to byla celá plejáda amerických mužů číslo 1: Harry Truman, Dwight Eisenhower nebo Lyndon Johnson byli fanoušky Cricketu. Troufáme si tvrdit, že novinka Vulcain Cricket „Style Moderne“ for Revolution & The Rake by se jim rovněž zamlouvala.

Proč? Pro svůj styl. Dvoubarevný Cricket totiž evokuje zlatý věk designu Art Deco nebo také Style Moderne, jak byl tento umělecký styl také označován. Lososové vnější okruží číselníku kontrastuje s jeho antracitovým středem. Estetika designu nijak nezastiňuje praktickou stránku věci, protože sektorové rozdělení číselníku linkami na hodinové úseky je velmi vhodné. Snáze tak i za pomoci číslovek 10, 20, 30… centrální ručky s hrotem nastavíte čas, kdy chcete, aby zazněl zvuk mechanického budíčku.

Za jeho zrodem stál v roce 1947 Robert Ditisheim ze třetí generace majitelů společnosti Vulcain. Vytvořil hodinky se dvěma pérovníky, jeden pro chod jicího strojku, tedy měření času, a druhý pro spuštění alarmu. Technicky unikátní bylo i řešení nátahu obou hnacích per, a to jedinou korunkou v jednom a druhém směru. Calibre 120 nejen že nabízel mechanický budíček, ale ještě takovou přesnost chodu, že se umisťoval na dobrých místech soutěže chronometrů observatoře v Neuchâtel.

Dnešní Calibre V-10 je pokračováním tohoto strojku. Vzhled novinky je pak ve Style Moderne a jako by se tudíž vracela do oněch slavných let Vulcainu. Dokonce i průměr pouzdra 39 mm se přibližuje kusům z minulosti. Ty původně měly průměr 36 mm.

Vulcain Cricket „Style Moderne“ for Revolution & The Rake je krásným návratem do časů Ditisheima. Pravda nikoliv snadno dostupným návratem, protože jde o limitovanou edici 50 ks.

Foto: Vulcain

Vulcain

Cricket „Style Moderne“

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: 39 mm, ocel

Kalibr: V-10

Frekvence: 18 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 50 m

Edice: 50 ks

Cena: 4 060 USD

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...

AVI-8 Hawker Harrier HUD Automatic
Novinky

AVI-8: Pilotní head-up displej

Vůbec první předchůdce současných head-up displejů byla technologie, která už v roce 1942...