- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Výstavy Louis Vuitton: Sečuánské divadlo
Výstavy

Louis Vuitton: Sečuánské divadlo

Zvedne se hlava čínského draka a odhalí na číselníku okno skákajících hodin, které se nachází uprostřed obočí masky sečuánského divadla Bian Lian. Zároveň drak pohne ocasem, aby svým konečkem ukázal na škále aktuální čas v minutách. To je jen část divadla, které po dobu 16 sekund nabídne nový vrcholný kus Tambour Opera Automata od Louis Vuitton. V tentýž okamžik se změní výraz masky.

Přesně tak, jak se to odehrávalo v sečuánském divadle Bian Lian, kdy herci v okamžiku, při máchnutí širokého rukávce svého kostýmu, nebo za roztaženým vějířem, změní svoji masku a její výraz, aby vyjádřili třeba zachmuřenou náladu postavy. Totéž svede i automat (výraz je použit ve svém pravém významu automatického pohybu na číselníku) strojku LV 525. Výraz masky se dramaticky změní – obočí se zamračí, levé oko se zavře a zornička pravého odhalí květ v podobě symbolu značky Louis Vuitton. K tomu se pohne brada a přechod grimasy od radosti ke smutku je dokončen. Celkem jde o 5 různých pohybů jednotlivých částí na číselníku.

Jde vskutku o miniaturní divadlo, které napodobuje to, co už dnes svede jen pár znalců sečuánského divadla Bian Lian. Dosáhnout tohoto efektu stálo především mistry z Le Fabrique du Temps Louis Vuitton – Michela Navase a Enrica Barbasini rovné dva roky vývoje. Vždyť hovoříme o strojku s celkem 426 komponenty (podáno je hned několik patentů). Pravdou je, že měli z čeho vycházet, protože první krok na této cestě vytvořil v roce 2021 model Tambour Carpe Diem Automata s evropským tématem pomíjivosti života v podobě pohyblivé lebky, který zcela oprávněně získal jednu z cen Grand Prix de l’Horlogerie de Genève před třemi lety. Teď řada Tambour Automata zamířila do Asie.

A to hned celou řadou detailů, které Evropan nemusí na číselníku postřehnout. Třeba vějíř je symbolem moudrosti a autority, mraky symbolizují štěstí, tvar tykve ochraňuje před zlými duchy a asijské nešťastné číslo 4 je záměrně vynecháno a nahrazeno čtyřlístkem.   

„Jen“ technika by k tak velkolepému výsledku nestačila. Dalšími mistry, kteří na díle pracovali byli: Anita Porchet (email) a Dick Steenman (rytec). V případě prvního umělce jde o práci se třemi odstíny smaltu oddělenými nitěmi z bílého zlata. Jen tyto práce na jediném číselníku si vyžádají 7 dnů. Dvojnásobek času pak stály rytecké práce na drakovi z růžového zlata s rubínovýma očima a pískovanými šupinami). Dokonce i korunka spouštějící funkci automatu je malým uměleckým dílem. Celek je pak vložen do pouzdra o průměru 46,8 mm a výšce 14,4 mm ze zlata.

Calibre LV525 s ručním nátahem je dílem vlastního studia a pracuje na frekvenci 21 600 polokmitů/h, rezerva chodu činí 100 hodin. Jak jsme uvedli má strojek celkem 426 dílů a používá 50 kamenových uložení.

Mistrovství jacquemartů, neboli pohyblivých částí časomír vrcholilo v polovině 18. století a zdálo se, že až na naprosté výjimky se vytratilo z 21. století. A když s minimem pohyblivých dílů. Teď je zjevné, že vedle Jaquet Droz je na scéně další mistr automatů (letos je to i Tambour Jacquemart Minute Repeater s létající raketou a pohyby hvězd) – Louis Vuitton.

Foto: Photographer: Still life : Ulysse Frechelin SF: Régis Golay

Louis Vuitton

Tambour Opera Automata

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 46,8 mm, výška 14,4 mm, zlato

Kalibr: Calibre LV525, 426 dílů

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 100 h

Kamenů: 50

Voděodolnost: 30 m

Cena: 520 000 euro 

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jak si na tom stojí švýcarský hodinářský průmysl
EditorialVýstavy

Falešný optimismus?

Zpráva FH, tedy Federation de ľ Industrie horlogere Suisse, říká čísly své...

Robot Albatros
NovinkyVýstavy

Robot na Designbloku „přiletěl“ s Albatrosem

Originalita a spojení hodinářského umění s uměleckým kumštem a jeho osobnostmi je vlastní...

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...