- Blog-magazín o hodinkách -

Home Testovali jsme REC: Porsche na zápěstí
Testovali jsme

REC: Porsche na zápěstí

REC Watches 901 Automatic
REC Watches 901 Automatic

Víte, jak umírají legendy? Jsme si vědom toho, že to zní krutě až bezostyšně, ale byli jste někdy na vrakovišti? Třeba jen přelétli očima po zrezlých karoseriích vozů, které patřily ještě nedávno mezi nedostupné sny nás fandů krásek na čtyřech kolech? Jenže… Pak končí jako šrot. To nechce dánská značka REC Watches akceptovat, a proto vrací do nového života i zrezlé vozy Porsche díky svým hodinkám 901 Automatic.

Ne, že by dvojice dánských fandů oldtimerů Jonathan Kamstrup a Christian Mygh zamáčkla vždy slzu nad každým odstaveným křápem, ale rozhodně litovala, jak končí slavné automobilové ikony. K nim podle jejich názoru patří: Mini Austin/Morris, Ford Mustang nebo Porsche 911. Dosloužily? Přišli s ideou – „prodloužit“ těmto vozům život v podobě materiálu použitého na číselníky a další díly hodinek.

Od Mustangu k devětsetjedničce

Prvním „zachráněným“ a slavným kusem byl Ford Mustang, který dostal podobu hodinek nazvaných Mustang P-51, a to podle amerického kupé z roku 1954. Pro znovuzrození této legendy zvolili osvědčenou cestu pomocí webového projektu Kickstarter. Vše se odehrává následovně – web celosvětově odprezentuje návrh nového modelu časomíry, a pakliže získá dost zájemců o koupi, kteří pošlou peníze, inzerent, v tomto případě REC Watches, zahájí výrobu. Tak „vyjel“ na cestu úspěchu nejdříve Ford Mustang a jeho dvojče na zápěstí.

Příznivci značky REC pak svými hlasy rozhodli, že další legendou bude Porsche 911. A proč ho dánský producent hodinek označuje jako 901? Protože se kupé původně označovalo jako 901. Jenže francouzský Peugeot se naježil, že německý výrobce kupé se až moc přiblížil jeho číslování modelových řad. Němci nakonec ještě na autosalonu v Paříži novinku přečíslovali na 911.

Dánská dvojice hodinářů se zase ze své strany také nechtěla až moc přiblížit registrovanému označení 911. Myslím si, že zvolili dobře. A to nejen pokud jde o název, automobil, ale i design. Ten vznikl ve spolupráci se švýcarskými designéry Studio Divine.

Víte moc dobře, že vydat se do teritoria, kterému dominuje výrobce hodinek Porsche Design není jen tak. Já si ale myslím, že se to Dánům a Studio Divine povedlo zpropadeně dobře. Možná v jistém ohledu, pokud ne lépe, pak jistě výrazněji než Porsche Designu.

Ale nechme té přetahované, to ať posoudí laskavý čtenář.

Každopádně REC 901 Automatic nabízí celou řadu přitažlivých detailů spojených s ikonickým kupé. Vezměme to alespoň namátkou: vnější okruží číselníku je z materiálu konkrétního vozu jehož výrobní číslo je na štítku na pouzdře na pozici 9. V našem případě bylo auto z roku 1985 a díky odkazu na webových stránkách REC je dokonce možné se podívat, z kterého kusu poničené karoserie Porsche 911 byl kov odřezán. Pokračujme dál. Dvojité okruží minut a hodin působí jako volant, žebrování na pouzdře mezi nožkami je odkazem na průduchy kapoty motoru, disky kol překrývají sklíčko v dýnku, řemínek …

Přidejme námi naměřená čísla testovaného kusu: průměr ocelového pouzdra činí 44,18 mm, s korunkou je to 45,79 mm a s nožkami jen o něco málo méně, tedy 45,42 mm. Výška pouzdra se nijak nevymyká, dosahuje 14,46 mm.

Jistě, souhlasíme, to nejpodstatnější na tomto kusu je design, a ten nabízí jasně čitelný příběh legendy. Mě tento design skutečně oslovil. Devětsetjednička v tomto ohledu jede. 

Na plný výkon

Jestliže zůstaneme u motoristické mluvy, pak je na místě uvést, že motorem devětsetjedničky je Miyota 9100. Jedná se o jednu z šesti verzí moderní japonské řady mechanických strojků. Co ji odlišuje od starších kalibrů osmičkové řady, jsou všechny hlavní charakteristiky. Hovoříme totiž o soudobé frekvenci 28 800 polokmitů/h a rezervě chodu 40 hodin. Cena strojku se obvykle pohybuje někde okolo 100 USD. Doplňme, že má oboustranný automatický nátah a nabízí hned několik komplikací. Kromě 24hodinového zobrazení času (to výrobce hodinek nepoužil), je to i trojice kalendářních údajů: datum, den a měsíc. Zmínit se je nutné i o výrobcem garantované u tohoto kalibru, přesnosti chodu. A to v rozmezí -10/+30 s za 24 h. Jaká byla skutečnost?

Naše měření na časovém komparátoru velmi mile překvapilo. REC Watches nás doslova zaskočil průměrnou odchylkou jen 2,66 s/24 h a nejvyšším rozdílem mezi nejhorším a nejlepším časem jen 5 s.

Po 24 hodinách se chod strojků o něco zhoršil, jak sláblo hnací péro, nicméně výsledky byly následující: průměrná odchylka 901 Automatic dosahovala 4,83 s/24 h, nejvyšší rozdíl mezi mezními hodnotami pak 12 s. I tak průměr za obě měření činil 3,74 při rozkyvu oscilátoru až 270 stupňů. Konečně, zhodnotili jsme i „spotřebu paliva“, respektive rezervu chodu, kterou výrobce udává v hodnotě 40 h. Moderní strojek, který je na scéně od roku 2009, byl podstatně lepší. Chod trval do úplného zastavení 48 hodin a 2 minuty.

Reálné parametry kalibru 901 Automatic jsou tedy poměrně přesvědčivé. Co nás rovněž zaujalo, byl fakt, že REC Watches se strojkem pracoval. Trojice komplikací – ukazatel rezervy chodu na pozici 12, napodobující ukazatel z palubní desky prvního Porsche 911, je diskový (u originálního strojku ručkový). Stejně jako indikace dne a měsíce. Na pozici 6 je pak datumovka. Rovněž rotor v dýnku, v podobě odvětrávaného brzdového kotouče německého auta, je upraven, aby znovu navodil téma odkazu na sportovní ikonu od Porsche.

Jsme v cíli

Náš názor je jednoznačný. REC Watches 901 Automatic s moderním, přesným a upraveným strojkem, s výraznou inspirací automobilovým světem a jeho legendou Porsche 911, je rozhodně lákavý. Ani cena zhruba 38 tisíc korun nezaskočí.

K designu přidává daný model autenticitu použitého materiálu ze sportovního vyřazeného Porsche. Mluvíme o identifikačním číslu původní karoserie a speciálním internetovém přístupu pro každého majitele hodinek. Tam uvidí na videu přeměnu kusu plechu z auta na číselník. REC Watches 901 Automatic tedy podle nás dojel do cíle ve výborném čase. Tleskáme.

REC Watches 901 Automatic

Měření přesnosti chodu s/24 h, plný nátah/po 24 h

Poloha

Číselníkem nahoru 0/+4

Číselníkem dolů +3/+5

Korunka vpravo -3/-3

Korunka dolů +2/+5

Korunka vlevo +5/+9

Korunka vzhůru +3/+3

Nejvyšší odchylka +5/+9

Nejnižší odchylka 0/+3

Nejvyšší amplituda 270/238

Nejnižší amplituda 250/206

Naměřené velikosti:

Rozměry pouzdra: průměr 44,18 mm, s korunkou 45,79 mm, s nožkami 45,42 mm, výška 14,46 mm

Hmotnost: 114 g

REC Watches 901 Automatic

Výrobce: REC Watches, Skudehavnsvej 1, 2150 København, Dánsko

Kalibr: Miyota 9100

Pouzdro: 44 mm, výška 13 mm, voděodolnost 30 m

Funkce: hodiny, minuty, sekundy, datum, den, měsíc, rezerva chodu

Cena: 38 122 Kč

Miyota 9100

Průměr: 30,2, výška 5,52 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 26

Foto: autor článku

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Yema Writmaster Traveller 1948 Limited Edition
Testovali jsme

Yema: První vlastní mikro-rotor

Příběh francouzské značky Yema z největšího hodinářského centra země galského kohouta, z Morteau, by...

Seiko Presage SPB059J1
Testovali jsme

Seiko: Věštba Presage se vyplnila

Je to právě 111 let. co Seiko začalo vyrábět mechanické náramkové hodinky,...

Prim Elegance Retro od MPM Quality
Testovali jsme

Prim: Elegance Retro

Ono slovo v názvu modelu, italsky eleganza, pochází z latiny a nám se zamlouvá...

Jacquet Biancchi JB200 Poulpro
Testovali jsme

Chobotnice od Bianchi

Pokud vám přijde, že obdivovat hlavonožce Octopoda Leach, nejchytřejšího z bezobratlovců, je trochu...