- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás OVD: Do nebes a na dno
Zaujalo nás

OVD: Do nebes a na dno

Firma OVD a její Moon Walker
Firma OVD a její Moon Walker

Nevíme, zda si připomenete data: 14. až 15. dubna 1912 nebo 20. července 1969? V každém případě pro lidstvo jsou nezapomenutelné stejně tak, jako pro hodináře. Jsou totiž spojeny s velkými příběhy: katastrofou Titaniku a prvním člověkem, který přistál na Měsíci. Magická přitažlivost těchto okamžiků zlákala také mladou hongkongskou značku OVD. A míří dál – na Mars …

Samotný název firmy, kterou založil mladý designér Ricky Lam v roce 2016, je vypovídající. Ona tři písmena OVD se totiž rozšifrují následovně: O – origin, V – vision a D – design. Vskutku jde o originální vize a výrazný design. Jak říká zakladatel, jeho přáním je, aby se při pohledu na jeho časomíry na cizím zápěstí lidé ptali: Co to máš za hodinky?!

Kotva Titaniku

Samozřejmě, že ten příběh znáte. 14. dubna 1912 v noci si největší a nejluxusnější zaoceánský parník své doby RMS Titanic nárazem do kry protrhl bok pod ponorem a začal se potápět. Zahynulo 1514 osob, zachráněno bylo zhruba 750. Nyní leží v hloubce 3800 metrů na dně Atlantského oceánu. Co je méně známé, že vinou tak zvaných „hladových“ bakterií pod vodou se od roku 2030 pomalu začne tato pýcha britského námořnictva rozpadat, a postupně zmizí. I proto chce OVD přispět k tomu, že se z naší paměti nevytratí. V roce 2017 po půl roce hledání řešení vznikl model Titanic X. Pouzdro rozměrech 43 x 51,2 mm z oceli nebo bronzu (celkem 5 verzí, strojek Miyota 8215) má voděodolnost 200 m. Na číselníku udává, hloubku 3800 metrů a polohu vraku Titaniku 41.44 severně a 50.24 západně. Nás zaujaly detaily. Třeba spona ve stylu bezpečnostního zapínání pásů na plavidle. Nebo dýnko s průzorem, které je malou kopií lodního okénka slavné lodi. Nemluvě o rzi na rotoru jako na jedné kotvě Titaniku, jejíž replika je k vidění, stejně jako výstražný zvon či siréna zaoceánského parníku. Rotor má navíc podobu oné kotvy a vše doplňuje informace o datu potopení lodi.

Značka OVD díky zájmu fandů hodinek za rok „vyplula“ s druhým modelem RMS X2 TitanicX II. Přibyly další detaily: okénko data má tvar hodin z hlavního sálu Titaniku a je umístěno na číselníku na pozici 2,20 hodin. V tolik se loď zcela potopila. Tentokrát byl použit strojek Seiko NH35A a „rezivý“ rotor doplňuje stejný povlak i na dýnku. Pouzdro má rozměry 43 x 52 mm, výšku 14,2 mm a hodinky zákazník dostane v krabici ze dřeva ořešáku, která má povrch napodobující povrch krabice vyplavené ze ztroskotané lodi. Hodinky byly zákazníkům, kteří si je objednali přes Kickstarter odesílány za cenu od 238 USD.    

Procházka po Měsíci

Kdo z chlapců či mužů by nesnil o tom, že bude kosmonautem, že se projde stejně jako Neil Armstrong po Měsíci, a na jeho povrchu zanechá na věky otisk své boty? Krásný sen. Snít ho lze s hodinkami Moon Walker na zápěstí. Mají průměr 45 mm z oceli s dvojicí PVD povlaků – černým a růžového zlata. Začneme pohledem na dýnko, kde je safírové sklíčko pokryto symbolickým znázorněním místa, kam přistál modul s prvními lidmi na Měsíci. A v centru čar těchto souřadnic je otisknutá stopa kosmonauta, který tak učinil malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo. Celý citát je vygravírován do dýnka. Přičemž otisk boty najdete i na nožkách pouzdra.

Pak už se všechna pozornost soustředí na číselník výrazně kopulovitého tvaru s mapou povrchu Měsíce potaženou luminiscenční látkou. Ten je tak klenutý, a tedy i obě ručky, že vyžadují speciálně odlité a následně vybroušené safírové sklíčko. Proto výška pouzdra činí značných 18,4 mm. Skeletovaný strojek s automatickým nátahem (průměr 31 mm, výška 5,18 mm), pracující na frekvenci 28 800 polokmitů/h, je vidět jak po obvodu Měsíce v centru číselníku, který vyvolává dojem měsíčního kráteru, tak skrze sklíčko v dýnku. Navíc i dvojicí safírových průzorů v boku pouzdra (proto voděodolnost jen 10 m). Otvory jsou na pozici 3 (korunka se proto přestěhovala na pozici 8) a 6. Sofistikovaný kus.

Symbolicky ještě dál, přibližně 54 milionů km od Země, se můžete vypravit s dalším kusem od OVD, a to Mars Mission. Výpravy na Rudou planetu lidé plánují od 50. let minulého století a podle všeho by se to v 20. letech tohoto století mohlo podařit. Mars lze dobývat s hodinkami o průměru 43,5 mm a výškou, vzhledem k ještě více klenutému safírovému sklíčku, dokonce 19,25 mm. Pokud jste zklamáni šedou barvou Marsu v centru číselníku, pak vězte, že luminiscence ho rozsvítí ve tmě do ruda. Originální je i řešení zobrazení času – hrotem hodin a ručkou minut. Korunka pak má podobu kosmické pilotované lodi Orion MPCV. Právě ta má 4 kosmonauty NASA dopravit na Mars. Její tvar přenesli designéři na korunku, stejně jako stopy vozítek Spirit a Opportunity do boku pouzdra. Poslední stroj na planetě ukončil misi roku 2019. Není všem dnům konec, na Rudou planetu odletělo následně vozítko NASA Perseverance, a hodinky Mars Mission se jistě budou hodit pro budoucí lidskou posádku.

K tomu zakladatel OVD a designér Ricky Lam s úsměvem dodává: „Můžeš mě mít za snílka, a proč ne! Vždy se snažím vytvořit něco jedinečného, aby si o tom lidé povídali. Je na mých hodinkách, aby teď ony samy vyprávěly příběhy. Snad budou aspoň z části tak krásné jako ty, podle kterých časomíry OVD vznikly.“

Foto: OVD

OVD

Titanic X

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: 43 x 51,2 mm, ocel/bronz

Kalibr: Miyota 8215, průměr 25,6, výška 5,67 mm

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 21

Voděodolnost: 200 m

Cena: 319 USD

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...