- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Výstavy První ochutnávka z Watches and Wonders 2023 – 1. část
Výstavy

První ochutnávka z Watches and Wonders 2023 – 1. část

Pojďme krátce zopakovat, co si podrobněji přečtete v rubrice Editorial – Watches & Wonders je přerodem výstavy SIHH a do jisté míry nahrazuje i Baselworld, takže se počet vystavovatelů proti dávné minulosti bezmála 5 x zvýšil. Jde tedy skutečně o otevření hodinářské sezóny 2023. Co nového značky nabízejí? V tento okamžik prezentujeme jen rychlý přehled toho, co nás ve 48 expozicích zaujalo. Vzhledem k počtu vystavovatelů jsme ho, bezprostředně po uzavření bran Palexpo, rozdělili na několik částí. Navíc, berte to jako první ochutnávku, samozřejmě budou následovat další. 

A.Lange & Söhne

Odysseus White Gold

Vůbec první sportovní model proslulé německé značky byl představený v roce 2020. Nyní přichází v bílém zlatě a s pryžovým tahem. Nad šedým ciferníkem se pohybují ručičky rovněž z bílého zlata. Tah je vyroben z černé gumy. Daná verze je k dispozici výhradně v buticích A. Lange & Söhne. V rubrice Video se na kus můžete podívat „živě“.

Alpina

Alpiner Extreme Regulator Automatic Navy Blue

Regulátor od této značky už známe, teď je pouzdro plynule a jednotně spojeno s novým ocelovým tahem. Protože kovový tah snadno dojde újmy, byl zvolen kartáčovaný povrch. Na fotografii je kus s modrým číselníkem a šedými sčítači. Spona je totožná pro verzi s kovovým i kaučukovým tahem.

Angelus

Chronodate Titanium Black

Bez mučení se přiznáme, že tohle je podle nás ukázka, jak by mělo vypadat neo-retro. Krásný odkaz na původní model Chronodate, ovšem v moderním hávu (pouzdro o průměru 42,5 mm z titanu), přičemž vlastní strojek je uložen ve vnitřním pouzdře vyrobeném z kompozitu, tedy z uhlíkových vláken. Zároveň Chronodate zvolil velké sčítače chronografu, takže nabízí optimální čitelnost. Kalibr A-500 zobrazuje sekundy na pozici 9 a sčítač 30 minut je na pozici 3. Vše doplňuje periferní centrální ručka s červeným hrotem ukazující datum. Strojek má frekvenci 28 800 polokmitů/h, automatický nátah zajišťuje pomocí zátěžové hmoty rotoru z wolframu ve tvaru velkého písmene „A“ a s hvězdou – historickým znakem Angelus.

Arnold & Son

Double Tourbillon Malachit White Gold

Kolekce Grandes Complications si rozhodně zaslouží kousek zdobený malachitem a jemným bílým opálem. Ostatně nic divného, zelená je ještě stále velmi „in“. Kameny byly řezány speciálním způsobem, aby vyniklo jejich jemné žilkování. Pokud jde o strojek vlastní produkce A&S8513 nabízí nejen dva tourbillony, ale i dvojí zobrazení času – doma a GMT. V druhém případě lze čas nastavit i pro pásma s časovými rozdíly nejen celé hodiny, ale i 15, 30 a 45 minut, jak je tomu v některých asijských zemích. Kalibr A&S8513 je vybaven dvěma pérovníky a dvěma korunkami, které ovládají dvě časová pásma. Strojek je v pouzdře z bílého zlata o průměru 43,5 mm. Jeho safírové sklíčko je klenuté, což odpovídá výšce strojku s dvojicí tourbillonů.

Beauregard

Lili White Gold Blanc Corail

Značka, která se po nějakou dobu příliš neprezentovala, je tu opět a je to dobře. Potkáte jen velmi málo firem, které umějí postavit vkusné dámské modely vlastního stylu, aniž by šlo o „zmenšeniny“ pánských kusů. Tato k nim patří a troufla si po kulatých modelech i na obdélník, či přesněji na osmiúhelník. Pro číselník byl zvolen středomořský červený korál v podobě kvetoucí květiny.

Baume & Mercier

Collection Riviera Men

Model má rodokmen vztahující se k roku 1973, takže je na místě si ono půl století připomenout. V roce 2021 byla kolekce v páté generaci „faceliftována“ a v cestě za zákazníky pokračuje i letos. Například volbou částečně skeletovaného strojku pod modrým klíčkem číselníku. Kus je inspirován bezstarostným životním stylem francouzské riviéry, jsou to tedy záměrně hodinky ležérní elegance.

Bell & Ross

BR 05 Skeleton Golden

Kolekce francouzské značky sází na transparentnost. Poprvé jsme měli možnost tuto tak zvaně městskou kolekci uvidět v roce 2019, a to včetně skeletonu. Byť se jedná o Sellitu, ve zlatistém provedení a takto upravená vskutku přitahuje pozornost.

Chanel

Boy-friend Cyberdata Watch

Číselník v podobě plošného spoje, kde se místo olova spojů lesknou diamanty je mimořádně vkusnou a moderní interpretací řady Boy-friend. Pouzdro z oceli s černým povlakem má rozměry 34,6 x 26,7 x 7,3 mm a ukrývá quartzový strojek. Prošívaný černý řemínek z lakované kůže má stříbrnou podšívkou. Vše v jednom stylu.

Charriol

St.-Tropez Navigator

Nejnovější kolekce straní podnikavým cestovatelům, kteří jsou vždy na cestách, a skládá se ze tří řad: Cruise, Surf a GMT. Jde vskutku o časomíru, která bude doma na pobřeží francouzské riviéry. Pod výrazným zevnějškem budou jak mechanické strojky s automatickým nátahem, tak quartzové kalibry. Kolekce je pro výrobce také zkušebním kamenem, protože se pouští do pro něj nových věcí, jako je třeba použití DLC povlaku nebo rychloupínacího výměnného tahu.

Chronoswiss

Open Gear ReSec Aurora

Chtělo by se říct, že stejně jako zelené odstíny číselníku i témata spojená s ledovým kontinentem naší zeměkoule, jsou dnes populární. Takže i tento výrobce se k nim hlásí slovy: Ledová jako polární noc! Název nejnovějšího kusu nenechává žádné otázky nezodpovězené. Snad kromě jedné – kolik kusů vznikne? Aurora je limitovaná edicí 50 hodinek.

Cartier

Santos-Dumont Skeleton Micro-Rotor

Osobnost Alberta Santose Dumonta, brazilského rodáka a jednoho z největších průkopníků létání, bude na věky přitahovat pozornost. Stejně jako každá nová everze hodinek této kolekce. To z technického hlediska zajímavé je v samotném názvu kusu – skeleton, který obrací směrem k majiteli mikro rotor automatického nátahu v podobě letounu slavného aviatika. Manufaktura speciálně pro tento kus vyvinula daný kalibr 9629 MC.

Charles Zuber

Perfos Karl

Je dost možné, že značku ani nebudete až tak znát. Není divu, jedná se o oživenou klenotnickou a od roku 2022 také hodinářskou ženevskou firmu. Za základní modelovou řadu zvolila kolekci Perfos Karl. Pokud jde o design, stojí za ním vynikající hodinářský designer Eric Giroud a za skeletonizací patentovaného kalibru 01 (164 komponentů) pak Cédric Johner. Vše doplňuje tato limitovaná edice 8 kusů s pouzdrem 39 x 39 mm ze zlata a s drahými kameny (oranžovými safíry) o celkové hmotnosti 2,42 ct.

Chopard

Alpine Eagle

Model vznikl jako projev „vzdoru“ z pera třetí, nejmladší generace majitelů značky. Je to další příklad, kdy i značky kategorie haute horlogerie zamíří do sportovních vod. Další verzí je pak tato se vskutku přitažlivým odstínem a gilošováním číselníku.

Cyrus

Klepcys Dice Lime Carbon

Za technikou tohoto jedinečného, asi bychom pro zjednodušení řekli – dvojitého chronografu, hledejme skutečného mistra hodinářské techniky Jeana-Françoise Mojona. Měli jsme možnost se s ním v minulosti setkat a jeho mistrovství, stejně jako skromnost si zaslouží poklonu. Kalibr CYR718 pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má rezervu chodu 55 hodin. Klepcys Dice Lime Carbon je limitovaná edice 50 kusů s titanovým tahem a 50 kusů se zeleným řemínkem Cordura.

Czapek Genéve

Antartique Titanium Dark Sector

Odkaz na stanici Amundsen-Scott South Pole Station, tedy stanici, kde je černá obloha nad Antarktidou nejvhodnější k pozorování hvězd, je na místě v případě tohoto nového modelu řady Antartique. „Myšlenka je prostá, ale vyžaduje velkou přesnost,“ říká generální ředitel Xavier de Roquemaurel. „Číselník byl navržen tak, aby se značka stala prázdnotou mezi jednotlivými sektory: téměř filozofický způsob definování hmoty. To spontánně inspirovalo název modelu Dark Sector.“ Pokud jde o techniku, pak chod zajišťuje už osvědčený kalibr SHX5, který byl vyvinut pro tuto značku částečně s českými kořeny, kterou pravidelně vídáme na pražské výstavě SEW. Jde o kus v limitované roční produkci 100 kusů.

Foto: W&W/Keystone, A.Lange&Söhne, Alpina, Angelus, Arnold&Son, Beauregard, Baume&Mercier, Bell&Ross, Chanel, Charriol, Chronoswiss, Cartier, Chrles Zuber, Chopard, Cyrus, Czapek Geneve

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...