- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Spinnaker: Příšera Nessie existuje
Novinky

Spinnaker: Příšera Nessie existuje

Spinnaker Fleuss Automatic Nessie Limited Edition
Spinnaker Fleuss Automatic Nessie Limited Edition

Svého času jsem měl to štěstí, že jsem jel okolo jezera Loch Ness. Sice nevěřím v prehistorická monstra žijící v dnešních časech, nicméně jsme si jezero vyfotil. Konec konců, příšera Nessie je skutečná VIP. Navíc, co kdyby právě na mém snímku přece jen byla zvěčněna. Žel … Až teď po letech jsem se s Nessie setkal znovu a uviděl ji. Pravda na hodinkách Spinnaker Fleuss Automatic Nessie Limited Edition.

První, čím musíme začít, je samotná značka Spinnaker, která se zrodila v Hongkongu z vášně fandů hodinek také pro jachting a potápění. Ostatně i název řady Fleuss je poctou osobnost, kterou byl Henry Fluess, zřejmě zcela první, kdo v roce 1878 vynalezl předchůdce dnešního dýchacího přístroje pro potápěče. Zcela poslední jméno v názvu novinky pak patří Nessie, jak skotští patrioti důvěrně nazývají tajuplné zvíře z jezera Loch Ness. Jde o druhé největší jezero dlouhé 34 km a hlouboké až 230 m, takže není divu, že právě sem lidská představivost nechala doplavat prehistorickou příšeru. Přitom nikoliv teprve v nedávné minulosti žádoucí peněz turistů. Už v roce 565 se prý do křížku s mystickým tvorem dostal skotský patron svatý Kolumba. Takže, když se firma Spinnaker rozhodla pro spolupráci s podcastem Scottish Watches, bylo přirozené, že za téma byla zvolena Nessie.   

Budeme-li soudit i podle vyobrazení na číselníku limitované edice 500 ks, kde z vln vystrkuje hlavu lochneská příšera, má nejblíže k prehistorickému plesiosaurovi. Abyste jeho bydliště nemuseli složitě hledat, je na vnějším okruží číselníku pouzdra z oceli o průměru 43 mm a výšce 13 mm nápověda – na pozici 12 až 2 zeměpisná poloha jezera. Tedy souřadnice 57° 18′ severně, 4° 27′ západně, takové je umístění jezera Loch Ness ve Skotsku. Stejně tak je číselník vlastně skotskou modrou vlajkou šikmo překříženou dvojící bílých pruhů označovanou jako Saint Andrew, jen ve středu překrytou právě symbolicky jezerem Loch Ness. Nápis na pozici 6 pod datumovým okénkem (dokonce i font čísla 2 připomíná příšeru) ještě doplňuje, že jde o limitovanou edici. Nad datem je červeně uvedeno, že voděodolnost kusu činí 150 m. To sice na maximální hloubku skotského jezera nestačí, ale asi se počítá s tím, že jakmile Nessie spatří hodinky se svojí podobou, vynoří se, aby si je prohlédla. Svůj obraz najde i na dýnku. Přesněji sklíčku se symbolickými vlnkami a rotoru s podobiznou Nessie a obou společností, které stály u zrodu této limitované edice.

Skrze sklíčko se nabízí alespoň částečný pohled na strojek, kterým je Seiko NH35 s frekvencí 21 600 polokmitů/h a rezervou chodu 41 h.

Pokud jde o design tohoto kusu, výrobce nijak netají, že se nechal inspirovat známým švýcarským výrobcem a kusem Fifty Fathoms. Ostatně proč ne. Spinnaker se vrací k hodinkám 50. a 70. let s tématikou automobilismu a potápění. Dlužno dodat, že zdařile. Přičemž tajemná Nessie dodává řadě na zajímavosti. Jen se zanořit s nimi na zápěstí do Loch Ness a věřit, že právě vám se podaří monstrum spatřit. Mně se to nepovedlo. Třeba budete mít štěstí vy.

Foto: Spinnaker

Spinnaker

Fleuss Automatic Nessie Limited Edition

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 43 mm, výška 13 mm, ocel

Kalibr: NH35, průměr 27,4 mm, výška 5,32 mm

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 41 h

Kamenů: 24

Voděodolnost: 150 m

Edice: 500 ks

Cena: 370 USD

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Robot Albatros
NovinkyVýstavy

Robot na Designbloku „přiletěl“ s Albatrosem

Originalita a spojení hodinářského umění s uměleckým kumštem a jeho osobnostmi je vlastní...

Done Watches Mechanica B03 LE
NovinkyZaujalo nás

Done Watches: Sny nepočkají

O některých lidech se dá říct, že mají životopis jako z románu. V případě...

ZTage Hybrid-Original World
Novinky

ZTage: Savanna, Amazonia…

Možná bude matoucí, když řekneme, že na číselníku této novinky je napsáno...

U-Boat Chimera Geometries
Novinky

U-boat: Chiméra dštila oheň

Hledání a nalezení dostatečně provokujícího názvu je stejně důležité jako design a...