- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Edouard Koehn: GMT plus alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal Time & Alarm dokáže zmást – je to kus jen s druhým časovým pásmem? Co čtvrtá centrální ručka s červeným hrotem a dvě korunky? Je to potvrzení faktu, že slůvko Alarm v názvu časomíry od Edouard Koehn Manufacture vskutku hovoří o mechanickém budíčku?

A to nemluvíme o designu této časomíry, při pohledu, na níž vám vytane na mysli – je to Vulcain nebo snad Patek Philippe? V druhém případě nejste tak docela daleko. On totiž Edouard Koehn, absolvent prestižní hodinářské školy Ecole d´Horlogerie de Geneve začal v roce 1861 pracovat pro Patek Philippe, aby se v roce 1876 stal jejím ředitelem a jedním z pětice akcionářů slovutné manufaktury. Jak to ale bývá, tvůrčí osobnosti chtějí tvořit vlastní díla. A tak v roce 1891, po koupi jiné hodinářské firmy, tvořil omezené série hodinek s komplikacemi. V tomto trendu až do 30. let 20. století pokračoval syn stejného jména. Nyní na to navazuje znovu obnovená současná společnost. Takže dnešní časomíry, jejich kvalita i volba komplikací mají zjevné kořeny.

Rozhodně žádanou komplikací je GMT, chcete-li zobrazení druhé časové zóny nebo ještě jinak UT (Universal Time). Ve spojení s mechanickým budíčkem bychom takové hodinky mohly považovat za cestovatelský ideál.

Co se mi na World Heritage II Universal Time & Alarm zamlouvá, je fakt, že nezvolil tradiční formu – vnější otočné okruží s názvy měst a vnitřní, středová stupnice pro alarm. Opačné rozmístění – střed číselníku se zeměkoulí, okolo s názvy města a 24hodinové okruží pro zobrazení dne a noci, je podle nás přitažlivější. Už pro svoji odlišnost. Díky použité technice se navíc „zabavil“ model třetího ovládacího prvku navíc. Je běžné, že jedna korunka je pro nátah jicího strojku, druhá pro nátah pera alarmu a třetí ovladač pro spuštění nebo zastavení zvuku buzení. Edouard Koehn se obejde s dvojicí korunek. Šroubovací korunka na pozici 2 má tři polohy: ruční navíjení hnacího pera jicího strojku (34 otočení pro plný nátah), rychlá korekce 24hodinové času, stopování sekundové ručky. Korunka na pozici 4, jak napovídá symbol na ní, je určen pro alarm s vlastním druhým hnacím perem. V druhé pozici je spuštěn budíček nastavovaný s přesností na čtvrt hodiny pohybem korunky proti směru hodinových ruček.    

Ještě jedno odlišuje tento kus od zavedeného schématu. Dýnko není plné pro zesílení zvuku kladívka bijícího do trnu. Problém řešila značka výhradně vhodnějším pro zesílení rezonance titanovým pouzdrem. Je také přitažlivé, že přes safírové sklíčko se otevírá pohled na strojek.

Kde se EK-MVTWTA01vzal? Sice jeho název začíná iniciálami značky, ale ve skutečnosti je dílem výrobce strojků Concepto z téhož švýcarského města La Chaux-de-Fonds jako Edouard Koehn.

Strojek A01 je postaven na základě, který má blízko k Valjoux od ETA, zato s modulem. Kalibr tedy má automatický nátah (konkurenční Vulcain ruční), frekvenci 28 800 polokmitů/h, rezervu chodu 48 h. Vzhledem k modulu mechanického budíčku má strojek celkem 31 kamenových uložení a například rotor používá kuličkové ložisko s keramickými kuličkami.  

Povedený kalibr je uložen do pouzdra z titanové slitiny (titan, hliník a vanad) s vysokým leskem o průměru 42 mm a výškou 14,5 mm (voděodolnost 50 m). Časomíra je nabízena ve čtyřech barevných verzích – stříbrná, zelená, modrá a antracitová. Každá v počtu 88 limitovaných kusů.

V době, kdy byla komplikace v podobě mechanického budíčku bezmála zapomenuta, je tato novinka velmi zdařilou a praktickou komplikací. Starý pan Edouard Koehn by se pýřil hrdostí.

Foto: Edouard Koehn

Edouard Koehn

World Heritage II Universal Time & Alarm

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 14,5 mm, titan

Kalibr: EK-MVTWTA01

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 48 h

Kamenů: 31

Voděodolnost: 50 m

Edice: 4 x 88 ks

Cena: 8500 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...

AVI-8 Hawker Harrier HUD Automatic
Novinky

AVI-8: Pilotní head-up displej

Vůbec první předchůdce současných head-up displejů byla technologie, která už v roce 1942...