- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky RGM: GMT + WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

RGM 500-GMT a WT
RGM 500-GMT a WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno firmy je odvozeno od iniciál amerického mistra hodináře Ronalda G. Murphy. Zkráceně – RGM. To on založil v roce 1992 svůj ateliér. Další dvě zkratky GMT a WT jsou označením konkrétních modelů řady 500 s komplikací druhého časového pásma, ať už je označujete GMT nebo WT.

Každopádně model 500-GMT a podobně i model 500-WT jsou prvními hodinkami americké značky RGM s obousměrně otočnou lunetou GMT nebo WT (World-Time). Jde o ryze sportovní hodinky, což je rovněž u značky z městečka Mount Joy (nedaleko Lancasteru, kde sídlil Hamolton) spíše výjimka. Vždyť nejslavnějším dílem nezávislého hodináře je první soudobý americký tourbillon nazvaný Pennsylvania Tourbillon.

Současná novinka s pouzdrem z oceli o průměru 41 mm a poměrně nízké výšce na sportovní kus, a to 11,3 mm, má dva poznávací znaky. Jednak jde o lunetu s číslicemi vyvedenými keramikou pro 24hodinové zobrazení. Ta je obousměrně otočná, a lze ji tedy použít i pro jednoduché zobrazení rozdílu času v druhé časové zóně a doma. Dalším výrazným detailem je žebrování na bocích pouzdra. Byť je voděodolnost jen 100 metrů, použil výrobce jak safírové sklíčko o síle 2 mm, tak i dvojité těsnění šroubovaného dýnka s mapou světa. Korunka je rovněž šroubovaná.

Rozdíl oněch dvou verzí: 500-GMT a 500-WT je výhradně vizuální, přičemž trochu překvapivě mají obě na číselníku označení GMT Professional. Výraznější je ta s černým číselníkem a luminiscenčními (X1 SuperLumaNova) ručkami hodin a minut bez černého rámování. Výrazně odlišnější je od druhé verze s šedým číselníkem ručka GMT. Přesněji, jde o zajímavě tvarovaný červený hrot. U obou provedení je na výběr buď praktický tak zvaný hybridní řemínek kombinující základ z pryže s vnější stranou s kůží nebo textilem. Případně lze zvolit kovový tah.

U obou verzí je použit stejný mechanický strojek s automatickým nátahem. Řeč je o švýcarském kalibru ETA 2893-2, který donedávna doslova opanoval tuto kategorii komplikací. Nyní má už konkurenci jak od Seika tak Miyoty. Nicméně výrobci ze střední cenové třídy zůstávají věrni švýcarským strojkům.

Foto: RGM

RGM          

500-GMT & Model 500-WT

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, výška 11,3 mm, ocel

Kalibr: ETA 2893-2, průměr 25,6 mm, výška 4,1 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 21

Voděodolnost: 100 m

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Depancel Allure Automatic Chronograph
Zaujalo nás

Depancel: Na závodní dráze

Nemusíte být právě obdivovatelem hodinek, které se odkazují na automobilový svět a...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...